Klaus Iohannis a primit la Cotroceni prima vizită a unui şef de stat

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, vineri, pe omologul său bulgar, Rosen Plevneliev, la Palatul Cotroceni. Acesta este primul şef de stat care efectuează o vizită în România, după preluarea mandatului de către Iohannis.

20 feb. 2015, 08:24
Klaus Iohannis a primit la Cotroceni prima vizită a unui şef de stat

Preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a fost întâmpinat cu onoruri militare, la sosirea la palatul Cotroceni.

Cei doi şefi de stat au avut convorbiri tete-a-tete şi au susţinut declaraţii de presă comune, urmate de un dejun de lucru.  

Președintele Bulgariei s-a declarat onorat că este primul șef de stat care efectuează o vizită oficială în România de la preluarea mandatului președintelui Klaus Iohannis.

„Mă bucur să fiu primul șef de stat care vizitează noul președinte al României. Este o onoare că prima vizită oficială în România este la începutul mandatului dvs. Vă doresc succes în acest sens„, a spus Rosen Plevneliev, în declarația comună cu președintele Iohannis.

El a subliniat că se dorește impulsionarea cooperării regionale. „Noi astăzi ne-am unit eforturile. Am văzut cât este de importantă problema regională. Vrem să oferim un nou imbold cooperării regionale, vrem să le spunem și românilor și bulgarilor că cele două state sunt prietene, sunt buni vecini, parteneri, aliați și că noi avem plan cum să aprofundăm ceea ce am obținut până acum”, a afirmat președintele Bulgariei.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, în vizită la Chişinău săptămâna viitoare

Rosen Plevneliev a menționat că dorește aprofundarea cooperării cu România în toate direcțiile posibile. 

„În ultimii 10 ani, Bulgaria și România și-au majorat de opt ori schimburile comerciale. România este astăzi al treilea partener comercial al Bulgariei în UE și al patrulea în lume. Am obținut foarte multe. Un milion de români sunt oaspeții noștri în Bulgaria, 300.000 de bulgari vizitează România și vrem ca aceste cifre să crească. Vorbim de legături energetice privind gazul, privind infrastructura de transport, noi poduri peste Dunăre, noi proiecte energetice. Noi am obținut foarte multe lucruri împreună, însă putem mult mai mult”, a spus Rosen Plevneliev.

Citeşte şi: Bulgaria cere UE şi Rusiei să ajungă la o înţelegere pentru deblocarea gazoductului South Stream

Situația din Ucraina și aspecte internaționale au fost pe agenda discuțiilor dintre cei doi șefi de stat.

„Vrem să aprofundăm cooperarea în privința securității, apărării, exerciții comune, în baze românești și bulgărești. Conștientizăm că doar integrați și împreună putem să fim eficienți și să avem succes”, a arătat Rosen Plevneliev.

 Președintele Bulgariei a spus că cele două state doresc să fie un motor al integrării europene.

„Suntem impresionați de ospitalitatea dvs. Avem o motivație foarte puternică, în primul rând să descoperim noi posibilități de cooperare, să beneficiem de instrumentele europene și Bulgaria și România, împreună, să fie un motor al integrării europene, al prosperității și dezvoltării. Sunt sigur că noi astăzi oferim acest imbold pentru prietenia bulgaro-română atât în plan bilateral, cât și regional. Spunem că această regiune are un potențial imens și împreună îl vom descoperi în interesul cetățenilor”, a conchis el.

După întâlnirea de la Cotroceni, preşedintele Rosen Plevneliev se va întâlni cu şeful Senatului, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, iar la finalul vizitei cu premierul Victor Ponta.