Ion Ariton, despre titlul de „Luptător cu Rol Determinant”: „Nu sunt obişnuit cu astfel de cadouri. E o greşeală”

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind conferirea titlului de "Luptător pentru Revoluţia Română – Luptător cu Rol Determinant" pentru încă 1.667 de persoane, printre care şi fostul ministru la Economiei, Ion Ariton. Acesta a declarat, la România TV, că "este exclus" ca el să apară pe lista revoluţionarilor, şi că "este o greşeală de redactare".
Iulian Tudor
01 mart. 2016, 14:50
Ion Ariton, despre titlul de

Este o greşeală, sigur. De mine nu este vorba. Nu sunt obişnuit cu astfel de cadouri. Este exclus ca eu să fiu pe lista revoluţionarilor. Este o greseala, probabil, de redactare„, a declarat, la România TV, fostul ministru Ion Ariton.

Întrebat dacă a avut un rol determinat la Revoluţie, acesta a negat. „Nu, nu am avut niciun rol determinat şi nu am făcut niciun demers pentru a obţine vreo diplomă„, a mai spus Ariton.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind conferirea titlului de „Luptător pentru Revoluţia Română – Luptător cu Rol Determinant“ pentru încă 1.667 de persoane, printre care foştii miniştri PDL Radu Berceanu şi Ion Ariton, fostul portar Helmut Duckadam şi mai mulţi actuali parlamentari, precum deputatul UNPR Eugen Nicolicea, deputatul minorităţii bulgare Niculae Mircovici, deputatul independent Petru Movilă şi deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvăz.

Lista mai cuprinde nume precum Alexandru Arşinel (actor), Răzvan Theodorescu (academician, fost ministru şi senator), Gelu Voican Voiculescu (fost vicepremier şi senator), Dorel Vişan (actor), Grigore Zanc (fost senator şi ministru).

„Revoluţionarii cu rol deterimnant” vor încasa indemnizaţii calculate prin aplicarea unui coeficient de 1,1 din salariul mediu brut pe economie. În prezent, valoarea acestuia este 2.415 lei, ceea ce înseamnă că indemnizaţia lunară se ridică la 2.656 de lei (2,415 X 1,1). Acest mod de calcul asigură creşterea permanentă a indemnizaţiilor pe care le încasează revoluţionarii, deoarece salariul mediu brut sporeşte în fiecare an. Comisia Naţională de Prognoză estimează că, în 2016, acesta va ajunge la 2.681 de lei, potrivit adevarul.ro. Prin urmare, indemnizaţiile revoluţionarilor vor creşte şi ele,”luptătorii” urmând să încaseze 2.949 de lei în fiecare lună.

Întrucât legea produce efecte începând cu 1 ianuarie 2015, iar revoluţionarii vor intra în plată abia după eliberarea brevetelor semnate de preşedintele Klaus Iohannis, aceştia vor încasa retroactiv drepturile pentru tot anul: peste 30.000 de lei bani grămadă (aproximativ 7.000 de euro).

Beneficiile revoluţionarilor nu se rezumă doar la această indemnizaţie. Conform legii, aceştia au dreptul la transport gratuit, terenuri şi scutiri de impozite, precum şi la o a doua indemnizaţie acordată ca un supliment la pensia pentru limită de vârstă. Aceasta se acordă tuturor revoluţionarilor pensionaţi, inclusiv „luptătorilor remarcaţi pentru fapte deosebite“, al căror număr depăşeşte 10.000. Calculată prin aplicarea unui coeficient de 0,6 din salariul mediu brut pe economie, indemnizaţia suplimentară se va ridica, în 2016, la peste 1.600 de lei. Astfel, un „luptător cu rol determinant“ pensionat la limită de vârstă va încasa în total peste 4.500 de lei în fiecare lună.

CITEŞTE ŞI: Corpul de control al premierului a descoperit cel mai TÂNĂR revoluţionar din istorie: Avea doar 5 ani în 1989

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce să pui în sosul de roșii pentru toamnă. Așa îți va rezista mult timp și va avea un gust delicios pentru întreaga familie. Este un secret al gospodinelor din Bucovina
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
Playtech.ro
Contribuțiile pentru pensie: cum verifici dacă ți-au fost plătite. Informații utile pentru români
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Românii vor avea portofel digital. Toate actele, într-o singură aplicație
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Alimentul preferat al lui Piedone. Șeful ANPC îl adoră, cu toate că este dușmanul siluetei
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african