Ion Besoiu, recrutat de Securitate cu numele de „Bogdan”, dar fără decizie de colaborare

Ion Besoiu, cunoscut pentru roluri din filme ca ”Toate pânzele sus” şi ”Bucureşti Non Stop”, a murit miercuri, la vârsta de 85 de ani, a confirmat pentru News.ro un reprezentant al Uniunii Teatrale din România.

RomaniaTV.net
18 ian. 2017, 10:40

A murit actorul Ion Besoiu. Actorul, în vârstă de 85 de ani, s-a stins din viaţa. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că actorul Ion Besoiu nu a fost colaborator al Securităţii, după ce a fost respinsă definitiv o cerere a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), informează Agerpres. Instanţa supremă a respins recursul CNSAS şi a menţinut o decizie de necolaborare dată în noiembrie 2012 de Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit CNSAS, Ion Besoiu a fost recrutat de Securitate în anii 80′, primind numele conspirativ de ‘Bogdan’. El ar fi dat, în perioada 1980-1985, dar şi din 1988 până în 1989, informaţii despre colegi săi de la Teatrul Bulandra, în principal despre Ion Caramitru şi Liviu Ciulei. 

Astfel, într-o notă informativă, Ion Besoiu declara: ‘(…) s-a discutat din nou la teatru posibilitatea plecării actorului Ion Caramitru în SUA, cu bursa dată de americani. Fără excepţie, se apreciază că acesta nu se va mai înapoia în ţară’.

De asemenea, el ar fi dat informaţii despre actriţa Gina Patrichi, scriitorul Dinu Săraru, istoricul de artă Răzvan Teodorescu sau actorul Victor Rebenciuc.

În schimbul acestor informaţii, el ar fi fost recompensat de ofiţerii de securitate cu câteva sute de lei.

De cealaltă parte, Ion Besoiu a negat acuzaţiile CNSAS, susţinând că nu a semnat niciodată vreun angajament cu Securitatea.

Intr-un colt din cimitirul Bellu, undeva pe Aleea Artistilor, se afla locul de veci al actorului Ion Besoiu. Maestrul de 85 de ani a preferat sa se asigure din timpul vietii ca-si va face somnul de veci langa femeia pe care a iubit-o cel mai mult. Luminita Marcu Besoiu este numele femeii pe care maestrul Ion Besoiu a iubit-o cel mai mult. A fost cea de-a patra sotie a actorului.

Ion Besoiu s-a născut pe 11 martie 1931, la Sibiu. A debutat în 1957, dar consacrarea a venit abia după lansarea serialului „Toate pânzele sus”, în regia lui Mircea Mureşan, în care i-a avut ca parteneri pe actorii Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin. Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul Bulandra şi a fost, ulterior, timp de 12 ani, directorul acestei instituţii.

Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloşca, în „Procesul lui Horia” (1967), Serebreakov, în „Unchiul Vanea” (1983), Polonius, în „Hamlet” (1985), Oronte, în „Mizantropul”(1989), Corifeu, în „Antigona” (1993), Ferapont, în „Trei surori” (1995), Senecus, în „Caligula” (1996), şi Muhoiarov Ivan Matveevici, în „Oblomov” (2003). Printre filmele în care a jucat Ion Besoiu se numără „Furtuna”, „Neamul Şoimăreştilor”, „Haiducii”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Ciprian Porumbescu”, „Păcală”, „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Ultima noapte de dragoste”, „Lumini şi umbre”.