Ion Călinoiu, şeful CJ Gorj, declarat de ANI în stare de incompatibilitate

Ion Călinoiu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului de şef al Consiliului Judeţean Gorj  pentru că a deținut, simultan cu funcția de președinte, două funcţii de expert în învăţământ, una în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Gorj şi alta în cadrul Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, contrar prevederilor legale.

17 iun. 2015, 06:14
Ion Călinoiu, şeful CJ Gorj, declarat de ANI în stare de incompatibilitate

Ion Călinoiu este acuzat că a deţinut simultan cu funcţia de şef CJ GORJ următoarele calităţi:

– expert pe termen scurt în cadrul Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (C.N.D.I.P.T.), în perioada 01 septembrie – 15 decembrie 2012;
– expert pe termen scurt – expert comitetul local de dezvoltare a parteneriatului social / expert consorțiul regional Sud-Vest Oltenia în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Gorj, în perioada 01 iunie – 31 iulie 2013

Citeşte şi: Nicuşor Constatinescu, reclamat la DNA de ANI pentru corupţie şi conflict de interese

Potrivit comunicatului ANI, şeful CJ Gorj nu a menționat în declarațiile de avere depuse la datele de 11 iunie 2013 și 12 iunie 2014 veniturile obținute în baza contractelor încheiate între acesta și Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, respectiv Inspectoratul Școlar Județean Gorj. În acest sens, au rezultat indicii privind săvârșirea de către acesta a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 326 din Codul Penal al României.

În urma constatării ANI, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiuîn vederea efectuării de cercetări cu privire la posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații.

Potrivit comunicatului ANI, „persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Ion Călinoiu, care este şi preşedintele executiv al PSD Gorj, a anunţat pentru prima dată că nu va mai candida pentru conducerea formaţiunii politice, scrie presa locală. Noii lideri ai partidului vor fi aleşi în urma unui sondaj, susţine Ion Călinoiu.

Președintele CJ Gorj: A fost o omisiune în completarea declarației de avere, voi contesta decizia ANI

Președintele Consiliului Județean (CJ) Gorj, Ion Călinoiu, a declarat miercuri, referitor la decizia ANI privind incompatibilitatea, că a fost vorba despre o omisiune în completarea declarației de avere privind veniturile din anul 2013, fiind vorba despre o sumă în valoare de 800 de lei rezultată din din contractele încheiate cu Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, respectiv Inspectoratul Școlar Gorj.

Ion Călinoiu a afirmat că nu a fost înștiințat în mod oficial în momentul începerii cercetărilor în cazul său și nici nu i s-a cerut un punct de vedere referitor la situația respectivă.

„Nu am fost înștiințat în mod oficial nici în momentul când a început cercetarea, nu mi s-a solicitat niciun punct de vedere vizavi de această acuză. Am luat la cunoștință și nu sunt surprins. Este vorba de o sumă de 800 lei pe care i-am obținut în calitate de expert într-un proiect în parteneriat cu o instituție abilitată pe lângă ISJ de promovare a parteneriatului social pentru susținerea și dezvoltarea învățământului tehnic. Pentru ANI este o valorificare a potențialului său de activitate și verificare, dar eu consider că această omisiune de declarare a venitului din 2013 îmi aparține și o voi justifica. Este vorba de un venit pe termen scurt, am primit banii pe card, a fost o simplă omisiune. A fost vorba de un proiect de doar câteva luni, în rest nu am avut altceva decât venitul soției și al meu”, a spus Ion Călinoiu.