Ion Columbeanu îşi apără fiul: Era NORMAL ca Iri să colaboreze cu Securitatea

Octogenarul Ion Columbeanu recunoaşte, pentru "ring", că fiul său, Irinel, a oferit Securităţii comuniste diverse date despre cetăţeni români şi străini, însă contestă verdictul definitiv de "colaborator al Securităţii". Tatăl afaceristului susţine că înainte de 1989 "era normal să colaborezi cu organele responsabile cu securitatea statului şi că acum asta e interpretat negativ", potrivit ziarului Ring.
Filip Stan
10 feb. 2015, 16:30
Ion Columbeanu îşi apără fiul: Era NORMAL ca Iri să colaboreze cu Securitatea

Potrivit seniorului Columbeanu, „BTT îşi obliga oamenii să dea rapoarte şi BTT le trimitea mai departe” (la Securitate – n.red.), iar fiul lui a urmat ordinele: „Era normal ca Irinel să colaboreze cu organele de securitate ale statului, însă acum acest lucru e interpretat ca fiind negativ”. În martie 2013, CNSAS solicita Curţii de Apel Bucureşti (CAB) să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţi a lui Irinel Columbeanu.

Pe 9 septembrie 2013, CAB a respins acţiunea ca neîntemeiată. CNSAS a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) care, pe 15 octombrie 2014, a decis, definitiv, că Irinel a colaborat cu fosta Securitate. Ieri, la aproape patru luni, ÎCCJ şi-a motivat decizia.

Nu a contestat înscrisurile CNSAS

Potrivit documentului ÎCCJ, CNSAS a exemplificat cazurile particulare cu note date de Irinel Columbeanu sub numele conspirativ „Ivănescu”.

Aceste note au denunţat „atitudini potrivnice regimului comunist” şi au vizat „încălcarea unor drepturi fundamentale ale omului”. Irinel nu a contestat că a scris acele note informative, însă „a arătat că informaţiile furnizate nu indică în concret nicio activitate sau atitudine manifestă potrivnică regimului comunist şi că, de asemenea, nu s-a făcut dovada că ar fi fost încălcat dreptul la viaţă privată şi libertatea de exprimare ale persoanelor denunţate, cetăţeni români sau străini”.

Cum le făcea rău celor pe care îi pâra

Judecătorii ÎCCJ au reţinut că informaţiile furnizate de Irinel Columbeanu („preocupările, opiniile şi anturajul persoanelor vizate”) erau „de interes pentru Securitate”, care putea determina ” încălcarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor vizate”.

Totodată, instanţa a constatat că stabilirea calităţii de „colaborator al Securităţii” nu impune ca „încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale să se fi produs în concret”, ci doar ca informaţiile oferite Securităţii „să fie de natură să aducă atingere acestor drepturi şi libertăţi”. „Aspectele consemnate în notele informative aveau aptitudinea de a determina organele de Securitate să adopte măsuri specifice”, se arată în motivare.

Reclama „lipsa de ataşament” faţă de politica PCR

Mai mult, Irinel „califica manifestările persoanelor denunţate, trăgând concluzia că au o atitudine ostilă regimului comunist şi orânduirii socialiste, ori că nu sunt ataşate politicii partidului”.

„Furnizând astfel de informaţii, nu se poate susţine că intimatul-pârât (Irinel – n.r.) să nu fi realizat că organele de Securitate puteau dispune măsuri de investigare şi supraveghere, acţiuni ce presupuneau prin căutarea şi obţinerea de noi date despre persoanele urmărite, încălcarea dreptului la viaţă privată al acestora”, conchide ÎCCJ.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Amenda pe care o riscă toți românii care stau la curte. Este interzis să faci grătar în aceste condiții, încalci mai multe legi
Capital.ro
Reguli noi pentru ITP. Se anulează obligația de plată pentru șoferi: Trebuie eliminate
Playtech.ro
Anotimpurile nu mai sunt ce-au fost. Un fenomen meteo neobișnuit apare tot mai des în România. Ce ne așteaptă în următorii ani
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce și-au dorit românii să fie conduși de un străin. Motivul pentru care Carol I a ales un prim-ministru cu viziuni conservatoare
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Altă zi cu vreme bizară în România. Fenomene meteo extreme
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Câți bani au primit românii la pensie în aprilie 2025. Ce sume încasează cei cu pensie anticipată
Cancan.ro
Bucurie mare în familia lui Gabi Bădălău! E ÎNSĂRCINATĂ: a făcut anunțul chiar de ziua ei de naștere 😍
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Devine obligatoriu din vară, de la 1 iunie, pentru toată lumea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Românii care au aceste mașini pot pierde mulți bani din 2026! Reguli stricte la nivel european
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve