Ion Columbeanu îşi apără fiul: Era NORMAL ca Iri să colaboreze cu Securitatea

Octogenarul Ion Columbeanu recunoaşte, pentru "ring", că fiul său, Irinel, a oferit Securităţii comuniste diverse date despre cetăţeni români şi străini, însă contestă verdictul definitiv de "colaborator al Securităţii". Tatăl afaceristului susţine că înainte de 1989 "era normal să colaborezi cu organele responsabile cu securitatea statului şi că acum asta e interpretat negativ", potrivit ziarului Ring.
Filip Stan
10 feb. 2015, 16:30
Ion Columbeanu îşi apără fiul: Era NORMAL ca Iri să colaboreze cu Securitatea

Potrivit seniorului Columbeanu, „BTT îşi obliga oamenii să dea rapoarte şi BTT le trimitea mai departe” (la Securitate – n.red.), iar fiul lui a urmat ordinele: „Era normal ca Irinel să colaboreze cu organele de securitate ale statului, însă acum acest lucru e interpretat ca fiind negativ”. În martie 2013, CNSAS solicita Curţii de Apel Bucureşti (CAB) să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţi a lui Irinel Columbeanu.

Pe 9 septembrie 2013, CAB a respins acţiunea ca neîntemeiată. CNSAS a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) care, pe 15 octombrie 2014, a decis, definitiv, că Irinel a colaborat cu fosta Securitate. Ieri, la aproape patru luni, ÎCCJ şi-a motivat decizia.

Nu a contestat înscrisurile CNSAS

Potrivit documentului ÎCCJ, CNSAS a exemplificat cazurile particulare cu note date de Irinel Columbeanu sub numele conspirativ „Ivănescu”.

Aceste note au denunţat „atitudini potrivnice regimului comunist” şi au vizat „încălcarea unor drepturi fundamentale ale omului”. Irinel nu a contestat că a scris acele note informative, însă „a arătat că informaţiile furnizate nu indică în concret nicio activitate sau atitudine manifestă potrivnică regimului comunist şi că, de asemenea, nu s-a făcut dovada că ar fi fost încălcat dreptul la viaţă privată şi libertatea de exprimare ale persoanelor denunţate, cetăţeni români sau străini”.

Cum le făcea rău celor pe care îi pâra

Judecătorii ÎCCJ au reţinut că informaţiile furnizate de Irinel Columbeanu („preocupările, opiniile şi anturajul persoanelor vizate”) erau „de interes pentru Securitate”, care putea determina ” încălcarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor vizate”.

Totodată, instanţa a constatat că stabilirea calităţii de „colaborator al Securităţii” nu impune ca „încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale să se fi produs în concret”, ci doar ca informaţiile oferite Securităţii „să fie de natură să aducă atingere acestor drepturi şi libertăţi”. „Aspectele consemnate în notele informative aveau aptitudinea de a determina organele de Securitate să adopte măsuri specifice”, se arată în motivare.

Reclama „lipsa de ataşament” faţă de politica PCR

Mai mult, Irinel „califica manifestările persoanelor denunţate, trăgând concluzia că au o atitudine ostilă regimului comunist şi orânduirii socialiste, ori că nu sunt ataşate politicii partidului”.

„Furnizând astfel de informaţii, nu se poate susţine că intimatul-pârât (Irinel – n.r.) să nu fi realizat că organele de Securitate puteau dispune măsuri de investigare şi supraveghere, acţiuni ce presupuneau prin căutarea şi obţinerea de noi date despre persoanele urmărite, încălcarea dreptului la viaţă privată al acestora”, conchide ÎCCJ.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce se întâmplă, de fapt, cu creditul de la bancă dacă persoana care a împrumutat banii a încetat din viață. Cine este obligat să plătească ratele
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Vești bune pentru românii fără asigurare, dar care suferă de boli cronice. Ce au decis autoritățile
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Dușmanul invizibil din casă. Ține-l la distanță cu aceste trucuri eficiente
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african