Ion Cristoiu, despre poza din cramă: Doamna Kovesi stă pe un fel de laviţă de lemn, la o cramă a domnului Sebastian Ghiţă UPDATE

Ion Cristoiu a fost audiat joi, la Secţia Specială de Anchetă a magistraţilor în dosarul în care este cercetată Laura Codruţa Kovesi. Audierea vine ce jurnalistul a declarat că a văzut, în timpul unui interviu cu Sebastian Ghiţă, realizat în Serbia, o fotografie care ar demonstra relaţia apropiată dintre fosta şefă DNA şi Sebastian Ghiţă, anunţă Mediafax.

RomaniaTV.net
21 mart. 2019, 12:20
Ion Cristoiu, despre poza din cramă: Doamna Kovesi stă pe un fel de laviţă de lemn, la o cramă a domnului Sebastian Ghiţă UPDATE

UPDATE La ieşirea de la audieri, Cristoiu a explicat că procurorul de caz, Adina Florea, l-a întrebat despre fotografia făcută la o cramă a lui Sebastian Ghiţă, în care apare Laura Codruţa Kovesi.

„Am fost convocat printr-un SMS de doamna procuror Adina Florea, care suna în genul: ‘Să stăm de vorbă în legătură cu poza’. Eu, neavând experienţa procuraturii, nu ştiam despre ce este vorba. Acum mi s-a spus că, în chip oficial, am fost citat ca martor şi am dat declaraţie pentru a confirma sau infirma dacă fotografia de la dosar, depusă de Sebastian Ghiţă în legătură cu prezenţa la petrecere a doamnei Codruţa Kovesi, fotografie invocată în interviul de la Belgrad, este chiar aceea. Eu trebuia să confirm că aceea este fotografia şi sunt un privilegiat al sorţii, pentru că am văzut fotografia şi în varianta de la dosar. Este aceeaşi fotografie şi am confirmat acest lucru. Este foarte important din punct de vedere al cauzei, pentru că eu am invocat în interviu o fotografie şi putea să fie alta. Din păcate, domnul Ghiţă nu a depus-o electronic, a depus-o sub formă de poză. Nu sunt la aceeaşi claritate”, a spus Cristoiu.

Jurnalistul a precizat că fotografia arată o relaţie apropiată între Kovesi şi membrii familiei lui Ghiţă.

„Este o fotografie în care doamna Codruţa Kovesi stă pe un fel de laviţă de lemn, deci la o cramă a domnului Sebastian Ghiţă, şi lângă ea este fosta soţie a lui Sebastian Ghiţă şi mai încolo este socrul lui Ghiţă. În spate sunt nişte butoaie. Nu este o fotografie surprinsă de cineva. Este o fotografie pe care doamna a făcut-o în selfie. Ea a fost invitată de membrii familiei care erau la petrecere: ‘Hai să facem o poză’ şi a acceptat. Este o fotografie care arată o relaţie apropiată de membrii familiei. Doamna Kovesi spune că a stat la petrecere mai multe ore”, a arătat Cristoiu.

Jurnalistul a adăugat că discuţia avută cu Adina Florea nu a fost de genul „înfund-o cu orice preţ pe Codruţa Kovesi”.

„Spre deosebire de procurorii pe care îi ştiu eu din presă, nu mi s-a părut această discuţie de genul ‘înfund-o cu orice preţ pe Codruţa Kovesi’. Este foarte important. A vrut să vadă dacă este poza respectivă şi era obligatoriu să confirm eu”, a subliniat Cristoiu.

Dosarul în care este acuzată Laura Codruţa Kovesi a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie. Ghiţă susţinea că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea lui Nicolae Popa cu un avion din Indonezia, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.

Procurorii SIIJ susţin că Laura Codruţa Kovesi ar fi pretins şi primit, în cursul anului 2011, suma de 268.689 lei de la Sebastian Ghiţă în legătură cu extrădarea fostului director al FNI Nicolae Popa.

„Din probele administrate până în prezent în această cauză s-a reţinut următoarea situaţie de fapt – în cursul anului 2011, fostul procuror general al PÎCCJ ar fi pretins şi primit suma de 268.689,36 lei de la persoana vătămată (Sebastian Ghiţă – n.r.) în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, acte constând în extrădarea unei persoane condamnate, care fusese localizată în Indonezia – Jakarta. (…) În perioada 2010 – aprilie 2011, aflându-se în exercitarea funcţiei de procuror general, Laura Codruţa Kovesi ar fi implicat instituţia pe care o conducea în procedura extrădării lui Nicolae Popa, cu încălcarea dispoziţiilor art. 10 din Legea 302/2004, care reglementează competenţa autorităţilor centrale române în materie penală, a dispoziţiilor art. 70 şi următoarele din Legea 304/2004, care reglementează organizarea şi atribuţiile Ministerului Public, şi ar fi dispus suportarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care aveau obligaţia să asigure aducerea în ţară a lui Nicolae Popa şi care făceau parte din Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul IGPR, precum şi a unei persoane care făcea parte din cadrele active ale SRI”, arăta SIIJ.

________

Laura Codruţa Kovesi are calitatea de suspect în dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa, faptele anchetate fiind luare de mită, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu. Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, ca urmare a unei sesizări făcute de omul de afaceri Sebastian Ghiţă. Acesta a susţinut că i-a dat bani Laurei Codruţa Kovesi pentru extrădarea lui Nicolae Popa.

În repetare rânduri, Sebastian Ghiţă a vorbit public despre relaţia sa cu fosta şefă a DNA, susţinând că are şi dovezi. Într-un interviu din martie 2018, acordat chiar lui Ion Cristoiu, la Belgrad, Sebastian Ghiţă a susţinut că i-a arătat jurnalistului  presupusa fotografie cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, făcută la el acasă.

„Eu am fotografia. Aici în spate este o cramă? Doamna Kovesi este alături de o doamnă frumoasă şi un domn mai cărunt, sunt trei persoane, ca să înţeleagă telespectatorii”, a explicat Ion Cristoiu fotografia, Sebastian Ghiţă afirmând că persoanele de lângă şefa DNA sunt membrii ai familiei sale. „Nu am avut niciodată o relaţie sentimentală cu Codruţa Kovesi, ca să închidem orice…”, a mai spus omul de afaceri.

Citeşte şi Sebastian Ghiţă: „Trebuie să mă gândesc la viaţa mea. Această poză va deveni publică curând”

Întrebat de ce a făcut poza, Sebastian Ghiţă a explicat: „Eram mult mai relaxaţi. Chiar şi aici la acest eveniment, mai erau alte persoane. Această fotografie este de la mine de acasă, din Ploieşti, la subsol”.

Laura Codruţa Kovesi a negat de fiecare dată că ar fi avut o relaţie apropiată cu fostul parlamentar Sebastian Ghiţă.


loading...