Ion Iliescu a luat masa la Palatul Buckingham, cu Regina Elisabeta a II-a. Fostul preşedinte i-a făcut Suveranei britanice şi un cadou

Ion Iliescu s-a numărat printre şefii de stat care s-au întâlnit Regina Elisabeta a II-a, el primind oficial invitaţia de a participa la un dejun la Palatul Buckingham.

09 sept. 2022, 12:11
Ion Iliescu a luat masa la Palatul Buckingham, cu Regina Elisabeta a II-a. Fostul preşedinte i-a făcut Suveranei britanice şi un cadou

În timp ce mandatul regilor este pe viaţă, cel al preşedinţilor este vremelnic, limitat la cel mult 10 ani, după două runde de alegeri.  Tocmai pe final de mandat, în anul 2004, Ion Iliescu a primit un cadou neaşteptat din partea Reginei Elisabeta a II-a, o invitaţie la un dejun la Palatul Backingham.

Întâlnirea a avut loc în data de 20 octombrie 2004, iar Iliescu a fost însoţit de încă cinci persoane, dintre care trei consilieri prezidenţiali, Corina Creţu, Simona Miculescu şi Victor Opaschi. Lor li s-a alăturat ambasadorul Romaniei la Londra Dan Ghibernea, dar invitatul de onoare al presedintelui a fost balerina Alina Cojocaru, prim-solistă la Covent Garden, care la vremea respectivă era considerată cea mai bună din lume. Ea a dansat pentru prima dată în ţară pe scena Operei Române în 2001, cand a şi fost decorata de Ion Iliescu.

Citeşte şi Peripeţiile Reginei Elisabeta a II-a în timpul vizitei soţilor Ceauşescu la Londra. Regina a fost nevoită să se ascundă în tufişuri pentru a-i evita şi a avertizat paza Palatului Buckingham să ascudă obiectele de valoare din camera cuplului prezidenţial al României GALERIE FOTO+VIDEO

Concentrându-se foarte mult pe momentul întalnirii cu familia regală, Iliescu s-a gândit să nu se dujcă la masă cu mâna goală şi a luat cu el un cadou, el oferindu-i Elisabetei a II-a un costum tradiţional românesc.

Pe parcursul domniei sale de 70 de ani, regina Elisabeta s-a întâlnit cu 13 dintre ultimii 14 președinți ai SUA în exercițiu, Lyndon B. Johnson fiind singurul cu care nu s-a întâlnit.

Citeşte şi FOTO! În Anglia rege, în Romania om simplu din popor! Prinţul Charles bea ţuică şi face hore cu sătenii! Imagini de colecţie din vizitele sale memorabile în satele româneşti!