Ion Iliescu îl face „autist” pe Băsescu şi nu vrea să audă de grevă parlamentară

Fostul preşedinte Ion Iliescu nu este de acord cu greva parlamentară a celor de la USL şi le cere membrilor opoziţiei să nu plece de pe "câmpul de luptă" până nu vor obţine ceea ce doresc.

RomaniaTV.net
01 feb. 2012, 20:54
Ion Iliescu îl face „autist” pe Băsescu şi nu vrea să audă de grevă parlamentară

Preşedinte onorific al social-democraţilor, Ion Iliescu, a comentat pentru ziarul Ring situaţia socio-politică din România de început de 2012. Fostul şef de stat a vorbit şi despre proteste, şi despre mult ceruta demisie a Guvernului Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu.

Fostul preşedinte al României consideră că imediat după începerea protestelor Guvernul Emil Boc ar fi trebuit să cadă, fie forţat, fie de bună voie, aşa cum s-a întâmplat în Spania, Grecia şi Italia. „Se cramponează de putere ca toţi cei care sunt la putere. Nu vor să o părăsească. Firesc ar fi să curme boala, să nu mai tergiverseze lucrurile”, a comentat Iliescu, subliniind că în aceste condiţii greva parlamentarilor USL nu reprezintă o soluţie viabilă: „Ce e aia grevă parlamentară? Cred că lupta parlamentară este un instrument al luptei politice şi nu se părăseşte câmpul de luptă în acest fel. Altfel trebuie gândite lucrurile. De fapt, acestea se şi profilează, nu greva propriu-zis, nu părăsirea Parlamentului, ci o limitare a prezenţei în viaţa parlamentară numai pe acele proceduri care să ducă la soluţia firească: demiterea guvernului”.

Fostul şef de stat a comentat şi comportamentul preşedintelui Traian Băsescu de la izbucnirea protestelor. „E autist. Lumea solicită clar demisia preşedintelui, a guvernului, alegeri anticipate parlamentare şi prezidenţiale. El se face că nu aude! Este impardonabilă această poziţie a preşedintelui ales”, a punctat Iliescu.

Ion Iliescu a vorbit şi despre recenta condamnare a lui Adrian Năstase în dosarul „Trofeul Calităţii”. „Eu cred că Năstase este victima unei acţiuni în esenţă politice şi toată această acţiune deschisă împotriva lui (…) a urmărit scoaterea lui din politică şi afectarea PSD„, a spus Iliescu despre faptul că fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. „Sper ca la recurs să fie capete mai luminate, să nu se lase influenţaţi de presiunile politice care, cred eu, s-au făcut în acest caz”, a adăugat Ion Iliescu.