Ion Iliescu, în doliu. Mesaj emoţionant al fostului preşedinte al României: „Pe cât de mare a fost talentul său, pe atât de discretă a fost prezenţa sa în lume”

Ion Iliescu, fostul președinte al României, i-a adus un omagiu pianistului şi compozitorului Valentin Gheorghiu, care s-a stins din viață în noaptea de duminică spre luni, 16 spre 17 iulie, la vârsta de 95 de ani, după o carieră uimitoare de peste 70 de ani.

17 iul. 2023, 17:34
Ion Iliescu, în doliu. Mesaj emoţionant al fostului preşedinte al României: „Pe cât de mare a fost talentul său, pe atât de discretă a fost prezenţa sa în lume”
Ion Iliescu, în doliu. Mesaj emoţionant al fostului preşedinte al României: "Pe cât de mare a fost talentul său, pe atât de discretă a fost prezenţa sa în lume"

Ion Iliescu, în doliu. Valentin Gheorghiu a fost una dintre cele mai importante personalităţi muzicale româneşti postbelice, cu o impresionantă activitate artistică întinsă pe parcursul a peste opt decenii.

„Pe cât de mare a fost talentul său, pe atât de discretă a fost prezența sa în lume. Cei mari sunt mereu modești. Valentin Gheorghiu, unul din ultimii Maeștri adevărați ai lumii noastre, avea capacitatea de a transforma un iubitor al muzicii într-un meloman, așa cum numai artiștii cu o vocație unică reușesc, printr-o putere fantastică asupra publicului lor.  Pentru România, a continuat munca lui Dinu Lipatti și a păstrat memoria lui Enescu răsunătoare: a făcut cele mai bune interpretări ale lui Schumann, Mozart, Schubert, Brahms, Rahmaninov, Debussy aici și peste granițe, și a păstrat locul țării noastre pe harta mondială a muzicii clasice. A debutat la 15 ani, sub îndrumarea marelui dirijor George Georgescu, performând pe scena Ateneului Român un Beethoven care a convins publicul că își merită locul în Filarmonica noastră, pe care același George Georgescu a condus-o în perioada ei de glorie”, a scris fostul preşedinte al României pe blog.

Citeşte şi: Dieta lui Ion Iliescu. Secretul culinar care îl ajută pe fostul preşedinte să se bucure de viaţă, sănătos tun, chiar şi la 93 de ani

Pentru George Enescu – mărturie stă una dintre scrisorile lui, Valentin Gheorghiu a fost «un talent rar». Pentru mine, a fost aceasta și mai mult decât atât: un prieten bun. I-am ascultat concertele, am fost martorul marilor sale succese, ne încurajam unul pe celălalt și povesteam despre speranțele și utopiile unei generații. Am regretat sincer dispariția violonistului Ștefan Gheorghiu în urmă cu ceva timp, așa cum astăzi deplâng plecarea lui Valentin Gheorghiu. Transmit condoleanțele mele familiei înnobilate de prestigiul cultural și muzical al numelui Gheorghiu”, a mai scris Ion Iliescu.