Ion Iliescu: Viaţa lui Shimon Peres se confundă cu istoria statului pe care l-a servit

Viața fostului președinte israelian Shimon Peres - un mare prieten al României - se confundă cu istoria statului pe care l-a servit, spune fostul șef de stat Ion Iliescu.

28 sept. 2016, 09:36
Ion Iliescu: Viaţa lui Shimon Peres se confundă cu istoria statului pe care l-a servit

Am aflat cu profundă tristețe vestea morții fostului președinte al Statului Israel, Shimon Peres, un mare prieten al României. Viața sa se confundă cu istoria statului pe care l-a servit și în fruntea căruia a fost în ultimii ani ai vieții sale. Destinul său a fost comun multor evrei din Estul Europei, care și-au urmat visul întemeierii unui stat propriu. Nu în ultimul rând, a fost un om de stânga, fidel valorilor ei, care și-a început cariera politică în Mapai, organizație înființată și condusă de o altă figură legendară a Israelului, David Ben-Gurion. A fost, multă vreme, vicepreședinte al Internaționalei Socialiste„, a scris miercuri Ion Iliescu pe blogul personal.

Potrivit acestuia, Shimon Peres și-a servit țara ocupând mai multe funcții de înaltă responsabilitate, ca prim-ministru sau ministru al Apărării, și a primit, alături de Yitzhak Rabin și Yasser Arafat, Premiul Nobel pentru Pace, ca recunoaștere a eforturilor sale pentru soluționarea unui conflict ce a marcat Orientul Mijlociu timp de decenii.

L-am întâlnit în diverse ocazii, inclusiv în timpul întâlnirii de la București, din 1994, la Forumul Crans Montana, cu Yasser Arafat. I-am apreciat stilul deschis, profunda cunoaștere a problemelor zonei, eforturile sale sincere pentru rezolvarea unei probleme vitale pentru Statul Israel, dar și pentru vecinii săi. Ca om ce-și avea originile în Estul Europei, era extrem de sensibil la problemele acestei regiuni și aprecia contribuția evreilor de origine română la edificarea statului evreu și la consolidarea lui. Transmit sincere condoleanțe familiei și sunt alături de toți cei care l-au cunoscut și apreciat„, a mai spus Ion Iliescu.