Ion Jinga râde pe seama parlamentarilor şi presei care au aşteptat imigranţi români: „Aşteptându-l pe Godot”

Ion Jinga, ambasadorul român la Londra a glumit pe seama parlamentarilor şi ziarelor de dreapta care s-au adunat pe aeroporturi în ziua de Anul Nou pentru o întâmpina un "aflux" de români, comparându-i cu personaje tragicomice din piesa "Aşteptându-l pe Godot" de Samuel Beckett, relatează The Guardian online.

RomaniaTV.net
03 ian. 2014, 11:25
Ion Jinga râde pe seama parlamentarilor şi presei care au aşteptat imigranţi români: „Aşteptându-l pe Godot”

„Se pare că o nouă versiune a (piesei) «Aşteptându-l pe Godot» a fost reinventată de către o parte a presei britanice şi unii politicieni care aşteaptă cu disperare sosirea a milioane de români după 1 ianuarie 2014”, a scris Jinga pentru The Huffington Post.

„Jurnalişti şi distinşi parlamentari britanici care s-au dus la aeroportul Luton pe 1 ianuarie au descoprit că doar doi români au venit în Marea Britanie să profite de beneficiile anulării restricţiilor, iar amândoi (sic) au oferte ferme de lucru – unul pentru spălarea maşinilor, celălalt ca medic în Essex. Majoritatea covârşitoare a pasagerilor erau români care reveneau la muncă după ce s-au bucurat de Crăciun alături de familii, acasă, sau britanici care se întorceau de la schi în Carpaţi”, afirmă el.

Ambasadorul a mai afirmat că o „campanie media insultătoare împotriva românilor” a fost lansată de segmente ale presei britanice, fără să fie bazată pe probe. „Cei mai mulţi români care vin în Marea Britanie au muncit, nu au primit ajutoare. Pledăm în favoarea oamenilor oneşti, muncitori, care plătesc taxe şi contribuie la societate”, a continuat el.

„Este foarte surprinzător să constatăm că atitudinile faţă de români au fost atât de uşor influenţate de opinii greşite şi părtinitoare”, a subliniat Jinga.

Articolul din The Huffington Post a fost revizuit, fiind eliminate referirile la politicieni, notează The Guardian.

În ziua de Anul Nou, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Interne Keith Vaz şi un membru al acesteia Mark Reckless au declarat presei că au venit să observe procedurile care au intrat în vigoare. Ei au constatat că un avion era pe trei sferturi plin, majoritatea celor 146 revenind la muncă în Marea Britanie după ce au petrecut Crăciunul în familie.

Declaraţiile reprezentantului României au loc după o intensă dezbatere în Marea Britanie cu privire la sosirea imigranţilor români şi bulgari după anularea pe 1 ianuarie a restricţiilor care le-au fost impuse. O serie de politicieni, între care liderul formaţiunii xenofobe şi antieuropene UKIP Nigel Farage şi mai mulţi conservatori, au afirmat că Marea Britanie nu poate absorbi un număr important de noi imigranţi din Europa de Est.

MigrationWatch, un grup de presiune, a afirmat într-un comunicat emis în ajunul Anului Nou că aproximativ 50.000 de persoane provenind din ambele ţări urmează să vină anual în Marea Britanie în următorii cinci ani.

Reckless, un parlamentar conservator din Rochester şi Strood, a râs de comparaţia cu antieroii lui Beckett Vladimir şi Estragon. Comisia va continua să examineze problema imigraţiei îndeaproape şi ar putea să-l cheme pe Jinga la o nouă audiere, a declarat el.