Ion Rădoi, trimis în judecată de DNA. Firma fostului lider de sindicat ar fi încasat ilegal peste două milioane de euro pentru spaţiile de la metrou

Ion Rădoi, fostul lider al Liderul Sindicatului Liber de la metrou, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru infracțiunile de folosire a influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un sindicat, pentru a obţine foloase necuvenite (7 acte materiale) și pentru șantaj privind modul în care au fost exploatate și administrate spațiile comerciale din stațiile de metrou, în perioada septembrie 2017 - iulie 2021.

18 apr. 2022, 13:15
Ion Rădoi, trimis în judecată de DNA. Firma fostului lider de sindicat ar fi încasat ilegal peste două milioane de euro pentru spaţiile de la metrou

Ion Rădoi a fost trimis în judecată în calitate de președinte al sindicatului Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou (U.S.L.M.) și de administrator al SC Sindomet Servcom SRL (societate deținută de U.S.L.M.), alături de o persoană fizică, administrator al unor firme. Fostul lider de sindicat este acuzat de complicitate la infracțiunea de folosire a influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un sindicat, având ca scop obținerea de foloase necuvenite (3 acte materiale), conform Hotnews.

În prezent, Ion Rădoi se află sub control judiciar.

Citeşte şi: Rădoi a făcut apel la „greii PNL” pentru a scăpa de ministrul Drulă: „Simţeam cum fierbe totul, ştii?”

Ion Rădoi, trimis în judecată de DNA. Acuzaţiile procurorilor anticorupţie

Dosarul instrumentat de DNA vizează modul în care Ion și-ar fi folosit influența și autoritatea de lider sindical pentru a obține foloase necuvenite din exploatarea și administrarea spațiilor comerciale din stațiile de metrou și din căile de acces către metrou, în perioada septembrie 2017 – iulie 2021.

„Prezenta cauză a avut ca obiect investigarea modului în care inculpatul Rădoi Ion și-ar fi folosit influența și autoritatea de lider sindical pentru a obține foloase necuvenite din exploatarea și administrarea spațiilor comerciale din stațiile de metrou și din căile de acces către metrou, în perioada septembrie 2017 – iulie 2021.

Influența și autoritatea in calitate de lider sindical ar fi fost folosite în raport cu responsabili decizionali din Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și conducerea SC Metrorex SA pentru atingerea unor scopuri personale sau pentru interese de grup, fără legătură cu dialogul social, ori protejarea drepturilor salariaților”, arată procurorii DNA.

Cum a ajuns Ion Rădoi să controleze spaţiile comerciale de la metrou

Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2003, SC Metrorex SA a încheiat un contract de asociere în participațiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firmă deținută de Sindicatul Unitatea- Sindicatul Liber de la Metrou (U.S.L.M) și controlată de inculpatul Rădoi Ion, ce avea ca obiect exploatarea și administrarea în comun a suprafețelor din stațiile de metrou și din căile de acces către metrou, care se pretau la organizarea de activități comerciale în scopul obținerii de profit.

În realitate, SC Sindomet Servcom SRL a controlat și gestionat singură administrarea spațiilor comerciale de la metrou, având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spațiilor comerciale, a modului de înființare de noi spații comerciale și a modul de stabilire a chiriei pentru spațiul comercial închiriat. Cu titlu de exemplu, precizăm că unele dintre contractele de închiriere ar fi fost încheiate de societatea respectivă pe o perioadă cu mult mai mare decât durata contractului de asociere în participațiune, care a încetat în luna septembrie 2018.

În aceste condiții, invocând existența unui litigiu cu SC Metrorex SA, SC Sindomet Servcom SRL, ar fi refuzat să predea spațiilor comerciale, continuând exploatarea nelegală a acestora și obținerea de venituri care se ridică la peste 10 milioane de lei.

În perioada septembrie 2017 – septembrie 2018, inculpatul Rădoi Ion, în calitățile menționate mai sus, ar fi acționat pentru prelungirea succesivă a contractului de asociere în participațiune.

Ulterior, în perioada septembrie 2018 – iulie 2021, inculpatul Rădoi Ion s-ar fi folosit de influența și autoritatea funcției sale de conducere în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul (SC Sindomet Servcom SRL și comercianți din spațiile de la Metrou) de bani sau foloase necuvenite rezultate din exploatarea spațiilor comerciale ce ar fi funcționau ilegal din luna septembrie 2018.

În unele dintre activități, inculpatul Rădoi Ion ar fi beneficiat de sprijinul celeilalte inculpate.

Citeşte şi: Vești extraordinare pentru utilizatorii de Revolut! Dacă plătești cu cardul la această benzinărie primești banii înapoi