Ion Ţiriac a început să-și vândă afacerile. Ce sumă a încasat într-un an

Ion Ţiriac a început să-și vândă afacerile. În ultimii ani, fostul tenismen a renunţat la mai multe terenuri, participații la firme, dar și companii, iar o parte din venituri le-a transferat către o fundație care îi poartă numele.

16 mai 2022, 19:56
Ion Ţiriac a început să-și vândă afacerile. Ce sumă a încasat într-un an
În ultimii ani, fostul tenismen a renunţat la mai multe terenuri, participații la firme, dar și companii

Ion Ţiriac a început să-și vândă afacerile. La finele anului 2021, Ion Ţiriac a vândut turneul de tenis de la Madrid, dar și o competiție de golf din Spania către IMG, parte a gigantului american Endeavor, cu afaceri în sport, media sau modă.

Tranzacția s-a ridicat la 400 de milioane de euro. Aceasta este a doua cea mai importantă vânzare din ultimul deceniu, după ce în 2014-2015 el vindea 45% din banca Unicredit Ţiriac Bank către italienii de la Unicredit. La momentul acela, suma vehiculată era de puţin sub 700 de milioane de euro, scrie Businessmagazin.ro.

Citeşte şi: Ion Ţiriac, nimicitor după ce hocheiștii români au cântat imnul Ținutului Secuiesc la meciul cu Ungaria. „Am ieșit afară!”

Ion Ţiriac a început să-și vândă afacerile

Miliardarul mai deține și alte afaceri care îi poartă numele: Allianz-Ţiriac (asigurări), Ţiriac Auto (auto), Ţiriac Leasing (leasing) sau Ţiriac Operating Lease (leasing operaţional). Pe acestea două din urmă firme, omul de afaceri le-a vândut chiar în acest an către Banca Transilvania şi, respectiv, către grupul Autonom.

Ion Ţiriac a păstrat divizia auto, care reprezintă şi o pasiune, dar și afacerea din domeniul asigurărilor.  „Creat la iniţiativa lui Ion Ţiriac, grupul reuneşte în prezent peste 40 de companii private autohtone, activând în următoarele sectoare principale: automotive, real estate, servicii financiare, transport aerian şi energie. Pe lângă acestea, Ţiriac Group desfăşoară activităţi în câteva domenii conexe, precum servicii de pază şi protecţie, property management, servicii media”, se arată pe site-ul companiei.

Ion Țiriac a înființat şi o fundaţie care îi poartă numele. „Fundaţia Ion Ţiriac este o organizaţie nonprofit, apolitică şi nonguvernamentală, care s-a născut la iniţiativa şi din dorinţa lui Ion Ţiriac de a contribui la dezvoltarea sportului şi încurajarea practicării acestuia în rândul copiilor şi tinerilor din România”, se arată pe site-ul acesteia.