Ion Ţiriac câştigă definitiv şi irevocabil procesul cu Marius Vecerdea, finul şi antrenorul lui Klaus Iohannis DOCUMENT

Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat, cu titlu definitiv, punctul de vedere ale Federației Române de Tenis cu privire la legalitatea actelor întreprinse de conducerile alese ale FRT, așa încât echipa condusă de Ion Țiriac câștigă războiul juridic împotriva lui Marius Vecerdea și a Ministerului Tineretului și Sportului (MTS).

18 aug. 2020, 09:19

S-a dat sentinţa definitivă în procesul care a oprit finanţarea FR Tenis. O teorie juridică îndelung susținută a dus la refuzul MTS de a mai acorda finanțare tenisului românesc în ultimii 3 ani, cu pierderi uriașe pentru proiecte esențiale, îndeosebi privind sectorul juvenil, se arată în comunicatul frtenis.ro.

Această teorie a fost adoptată și susținută în scris de MTS, care a susținut în multiple rânduri că refuză finanțarea FRT pentru motivul că organele de conducere ale federației nu dețin avizul Ministerului și nu sunt înscrise în Registrul Federațiilor.

Federația Română de Tenis are începând din noiembrie 2019 o conducere validată și de instanțele judecătorești, nu doar de reprezentanții cluburilor afiliate. Tribunalul București a admis cererea de înregistrare a noilor organe de conducere ale FR de Tenis, așa cum au fost votate de Adunarea generală extraordinară de alegeri din data de 19 iunie.

Totodată, instanța a respins ca nefondate cererile de intervenție ale cluburilor „opozante” Pamira Sibiu, Olimp și Triumf. Hotărârea Tribunalului București a fost un mare succes pentru Ion Țiriac și echipa lui.

Prin Decizia civilă nr. 2979/30.06.2020, a cărei motivare a fost comunicată astăzi (anexată), Înalta Curte de Casație și Justiție a României s-a pronunțat asupra nelegalității flagrante a temeiului pentru care MTS a refuzat finanțarea Federației Române de Tenis:

  • Prevederile art. 6 alin. (2) lit. g) al O.G. nr. 26/2000 privesc doar componența nominală a celor dintâi organe de conducere, […] iar ulterior alegerea unor alți membri în funcțiile de conducere, administrare și control nu reprezintă o modificare a Actului Constitutiv” (fila nr. 5).
 
  • Astfel în mod greșit a reținut instanța de fond că hotărârea Adunării Generale de alegeri a Federației Române de Tenis din data de 17.11.2017, prin care domnul George Cosac a fost ales în funcția de președinte al Federației Române de Tenis, are ca obiect modificarea actului constitutiv și a statutului Federației Române de Tenis și produce efecte doar de la data înscrierii acesteia în Registrul Federațiilor de la Tribunalul București.” (filele nr. 5-6) 
  • Hotărârea Adunării Generale a Asociaților din 17.11.2017 privitoare la alegerea componenței consiliului director produce efecte chiar dacă nu s-au operat aceste mențiuni în Registrul Federațiilor, în lipsa unei mențiuni privind anularea acestei hotărâri la cererea vreunei părți interesate.” (fila nr. 6).

Federația Româna de Tenis urmează să acționeze de urgență în judecată – pentru recuperarea prejudiciului creat prin refuzul de finanțare din ultimii ani – atât pe Asociația Tenis Club Pamira, cât și pe persoanele responsabile de emiterea refuzului de finanțare din cadrul MTS.