Ion Ţiriac cere demisia preşedintelui Federaţiei Internaţionale de Tenis. Scandal uriaş provocat de compania lui Gerard Pique

ITF (Federația Internațională de Tenis) a anunțat finalul colaborării cu Kosmos (începută în februarie 2018), companie condusă de Gerard Pique, fostul jucător al Barcelonei și al naționalei Spaniei, privind organizarea Cupei Davis. Noul sistem impus a fost criticat dur de mai mulţi specialişti, printre care şi Ion Ţiriac.

13 ian. 2023, 15:51
Ion Ţiriac cere demisia preşedintelui Federaţiei Internaţionale de Tenis. Scandal uriaş provocat de compania lui Gerard Pique
Ion Ţiriac cere demisia preşedintelui Federaţiei Internaţionale de Tenis. Scandal uriaş provocat de compania lui Gerard Pique

Ion Ţiriac cere demisia preşedintelui Federaţiei Internaţionale de Tenis. Formatul Cupei Davis a fost schimbat total (spre nemulțumirea multora), Kosmos angajându-se să aducă audiență și bani conform contractului semnat cu ITF (firma lui Gerard Pique promitea să investească în noul format al competiției trei miliarde de dolari, în următorii 25 de ani). După aflarea ruperii înțelegerii, miliardarul român îi cere lui David Haggerty să plece de la şefia ITF. În vârstă de 65 de ani, David Haggerty este președinte al ITF începând din septembrie 2015.

Citeşte şi: Ion Ţiriac îi face praf pe avocaţii Simonei Halep: „Sunt lenţi, lenţi! Până azi, ea nu a putut să depună toate probele”

„În atenţia domnului Dave Haggerty, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Tenis

Domnule preşedinte,

În calitate de preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Tenis, membru fondator al ITF din 1913, de trei ori finalist al Cupei Davis, vă reamintesc că în urmă cu patru ani, în faţa a 600 de reprezentanţi ai tenisului internaţional, aţi luat următorul angajament:

„să crească vizibilitatea, notorietatea şi situaţia financiară a briliantului tenisului mondial, Cupa Davis, prin parteneriatul cu compania Kosmos (parteneriat pe 25 de ani)”.

În acel moment, v-am avertizat că acest lucru va distruge cea mai importantă competiţie din tenisul mondial şi că nu va dura mai mult de 2-3 ani.

Astăzi, aţi anunţat încheierea colaborării. Am avut dreptate!

Drept urmare, sper că aveţi decenţa de a demisiona”, este comunicatul oficial remis de Ion Ţiriac.

În vârstă de 65 de ani, David Haggerty este președinte al ITF începând din septembrie 2015.

Citeşte şi: Ion Țiriac, colaborator al Securității cu acte în regulă! Documentul semnat de cel mai bătrân informator în viață

ITF a ajuns la un acord, în februarie 2018, cu grupul Kosmos, fondat şi condus de Gerard Pique, privind reformarea Cupei Davis, competiţie de tenis cu o istorie de aproape 119 ani, rezervată echipelor naţionale. Kosmos urma să investească în noul format trei miliarde de dolari, în 25 de ani. Ruperea parteneriatului dintre Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) şi Kosmos cu privire la organizarea Cupei Davis are legătură cu faptul că grupul lui Gerard Pique nu a făcut unele plăţi, susţine L’Equipe. Potrivit jurnalului francez, dificultăţile repetate în ceea ce priveşte plăţile au dus la terminarea parteneriatului. Pierderile financiare ar fi de zeci de milioane de euro. În urmă cu câteva luni, Kosmos ar fi cerut ITF amânarea unei plăţi de 6 milioane de euro. Kosmos nu i-a putut plăti pe jucătorii celor opt echipe prezente la Malaga în noiembrie, la faza finală a Cupei Davis (Italia, SUA, Germania, Canada, Australia, Ţările de Jos, Croaţia, Spania).