Ionel Dancă, despre racolările făcute de PNL din PSD: Sunt înţelegeri locale. Nu a existat la nivelul partidului o astfel de strategie

Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că nu există o decizie a PNL pentru cooptarea unor parlamentari PSD, cu toate că deputatul Emilia Meiroșu, aleasă din partea PSD la alegerile din 2016, a anunţat că a trecut oficial la grupul parlamentarilor liberali. Cât despre trecerea a zeci de primari social-democraţi la PNL, Dancă a afirmat că "sunt înţelegeri locale" pe motiv că la nivelul partidului nu a existat o strategie de cooptare.

RomaniaTV.net
26 aug. 2020, 09:53
Ionel Dancă, despre racolările făcute de PNL din PSD: Sunt înţelegeri locale. Nu a existat la nivelul partidului o astfel de strategie

Întrebat dacă liberalii vor accepta și alți parlamentari de la PSD, după cooptarea deputatei Emilia Meiroșu, șeful Cancelariei premierului Orban a răspuns:

„Nu există o astfel de acțiune din partea celor care au demisionat din PSD. Înțeleg că unul dintre parlamentarii care au demisionat a anunțat că dorește să activeze cu sprijinul grupului parlamentar PNL, dar nu există o decizie politică la nivelul partidului pentru cooptarea acestora în rândul PNL”, a declarat Ionel Dancă, la RFI.

Racolări la nivel local se întâmplă deja, cu toate că PNL a afirmat că oficial nu are o astfel de politică.

„Nu există o strategie, așa cum nu a existat nici la nivel local. Nu a existat la nivelul partidului o astfel de strategie de cooptare la nivel local și nu există nici la nivel parlamentar, sunt înțelegeri locale, care în lumina unor calcule politice la nivelul zonelor respective, au dus la aceste înțelegeri. Totuși, PNL este un partid cu peste 1.100 de primari. Ne dorim ca la aceste alegeri să câștigăm cât mai multe mandate și să eliminăm din administrația locală, acolo unde s-a dovedit absolut nocivă influența PSD-ului și prin aceste alegeri noi dorim să schimbăm modul de administrare locală (…). Cei care vin alături de noi în acest demers sigur că nu este din inițiativa noastră, este inițiativa lor”, a afirmat Dancă.

Cât despre refuzarea aleşilor locali ai PSD care au intrat în Partidul Naţional Liberal, Ionel Dancă a afirmat că „dacă ei pot să sprijine la obținerea unui rezultat care să ducă la schimbarea modelului de administrație locală, într-un sens în care modelul de administrație liberală a dovedit că poate face performanță, este în interesul cetățenilor”.

„Până la urmă, la aceste alegeri locale, în mare parte, este votat candidatul, sigur, cu o componentă politică, dar mai puțin importantă, este în primul rând candidatul. Din cei peste 1.100 de primari PNL care candidează la aceste alegeri, procentul este destul de mic al celor care au fost cooptați din alte zone politice, mulți dintre ei fiind anterior de fapt tot din PNL”, a menţionat şeful Cancelariei premierului.

Deputatul Emilia Meiroşu a intrat în Parlament pe listele PSD în 2016, iar ulterior a trecut la partidul lui Victor Ponta. Marţi, a anunţat oficial că se alătură grupului parlamentar PNL.

„PNL a început cu 69 de deputați, iar azi are 82 de deputați, deci principalul beneficiar al traseismului politic, cel puțin în Camera Deputaților, este PNL”, a acuzat liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, conform Hotnews.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, se declară „împotriva traseismului politic” şi susţine că transferurile de primari pe care PNL este acuzat că le-a făcut de la alte formaţiuni politice sunt „accidente” care nu ţin de decizia sa. „Din cei care au venit, cei mai mulţi au fost în PNL, au fost luaţi aproape cu japca prin Ordonanţa aia 55 când era la guvernare PSD”, a susținut Orban, luni seară, la Digi 24.

Orban: „Somez din nou PSD să nu-şi bată joc de democraţie. Să oprească procedura moţiunii până la decizia CCR”