Ionuţ Mişa: Procentul de 2,5% pe care îl reţin companiile de management de la Pilonul II trebuie să meargă în pensii

Procentul de 2,5% pe care îl rețin companiile de management de la Pilonul II reprezintă un factor de dezechilibru și inechitate, a declarat, joi, ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa.

19 oct. 2017, 10:10
Ionuţ Mişa: Procentul de 2,5% pe care îl reţin companiile de management de la Pilonul II trebuie să meargă în pensii

„S-a ales varianta în care românul va decide dacă dorește să rămână la Pilonul II sau merge la Pilonul I. În momentul în care a fost realizată legea, au fost câteva elemente pe care astăzi eu personal le consider ca un factor de dezechilibru, de inechitate. Mă refer aici la procentul de 2,5% care se reține automat de către compania de management din banii care sunt virați în Pilonul II. Dacă pleacă 100 de lei la bugetul de stat de la Pilonul I către Pilonul II, compania de management ia 2,5% din acești bani în secunda doi, iar diferența de 27,5 lei, o plasează pe piață, face investiții pentru a îmbunătăți beneficiile”, a spus Mișa.

Citeşte şi: Mişa, după ce a anunţat taxa de solidaritate: Taxele sunt necesare pentru a finanţa sistemul de sănătate.Nu se vor introduce altele noi

El consideră ca procentul de 2,5% ar trebui să meargă în pensii.

„Cred că nu mai este astăzi necesar acest procent. Cred că este un procent destul de mare care se încasează la nivelul companiilor de management. Cred că ar fi mult mai important ca acest 2,5% să meargă în pensiile românilor. Nu va avea altă destinație decât pensia efectivă a fiecărei persoane”, a mai arătat ministrul Finanțelor Publice.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat miercuri că este un drept firesc al românilor să opteze în privința Pilonului II.

„Despre Pilonul II de pensii și despre posibilitatea de a opta, noi ne menținem punctul de vedere pentru că eu cred că este un drept firesc al românilor să opteze, pentru că până acum nu au optat. Este bine să lămurim această confuzie. Românii au avut dreptul să opteze la care agent economic să meargă, nu să opteze dacă intră în Pilonul II sau Pilonul I”, a afirmat Dragnea, la Parlament.