Ionuţ Moşteanu: „Nu credeam să ajungem să punem ca sancţiune în regulament că nu ai voie să înjuri”

Deputatul USR PLUS Ionuţ Moşteanu a susţinut, marţi, că AUR este "un partid extremist", care "nu înţelege ce înseamnă bunul simţ", şi, de aceea, este necesară modificarea Statutului parlamentarilor, astfel încât cei care adresează injurii la adresa colegilor sau a demnitarilor să fie sancţionaţi cu reducerea indemnizaţiei până la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, pentru o perioadă de cel mult trei luni.

30 mart. 2021, 13:45
Ionuţ Moşteanu: „Nu credeam să ajungem să punem ca sancţiune în regulament că nu ai voie să înjuri”

Ionuţ Moşteanu a amintit că USR PLUS a propus o măsură similară, în urmă cu 3 – 4 săptămâni, când la votarea legii bugetului „deputaţii AUR şi deputaţii PSD au votat la patru mâini”.

„O înjurătură înseamnă ce aţi văzut săptămâna trecută pe holurile Parlamentului, atunci când deputatul AUR Dan Tănasă a înjurat ca la uşa cortului. Or, nu credeam să ajungem vreodată să scriem într-un regulament al Parlamentului că nu ai voie să înjuri, e un lucru de bun simţ. Trebuie să redăm prestigiul acestei instituţii şi, dacă acest partid extremist nu înţelege de bun simţ, va trebui să punem noi sancţiuni. Punem o sancţiune nouă în regulament prin care pentru injurii practic adăugăm o nouă sancţiune pecuniară. Este maximum ce putem face constituţional, să le luăm indemnizaţia celor care înjură, pe o lună de zile.

Nu credeam că e nevoie să spunem explicit că nu e voie să votezi la patru mâini, că nu e voie să înjuri în Parlament, dar am ajuns aici. Sunt lucruri care sunt explicabile, sunt lucruri care sunt interpretabile. De aceea, această propunere de modificare de regulament, sesizarea va merge către Comisia juridică, pentru a avea o dezbatere într-un for. O să avem nişte dovezi de fiecare dată pe care să le analizeze colegii din comisie şi să decidă dacă este grav. Nu va fi o decizie luată arbitrar”, a spus Ionuţ Moşteanu în Parlament, scrie Agerpres.

Ionuţ Moşteanu şi Silviu Dehelean au depus o sesizare împotriva lui Dan Tănasă

USR PLUS a anunţat luni că propune modificarea Statutului deputaţilor şi al senatorilor, astfel încât parlamentarii care adresează injurii altor parlamentari sau demnitari ar urma să fie sancţionaţi cu reducerea indemnizaţiei până la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, pentru o perioadă de cel mult trei luni.

Proiectul vine, potrivit USR PLUS, ca urmare a „derapajelor incalificabile şi inacceptabile” consemnate în Parlament săptămâna trecută, cu prilejul conferinţei de presă susţinute de doi membri ai Guvernului în contextul dezbaterilor pe tema desfiinţării Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

Tot luni, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a luat act de o sesizare depusă de deputaţii Alianţei USR PLUS Ionuţ Moşteanu şi Silviu Dehelean împotriva deputatului AUR Dan Tănasă cu privire la „comportamentul grobian şi limbajul vulgar” de care acesta din urmă a dat dovadă după şedinţa de plen din 24 martie.

În documentul depus în atenţia Biroului permanent al Camerei Deputaţilor şi Comisiei juridice, cei doi deputaţi USR PLUS solicită „efectuarea demersurilor regulamentare necesare pentru constatarea şi sancţionarea abaterilor disciplinare săvârşite de deputatul Dan Tănasă”.

„Ţinând cont de toate temeiurile de fapt şi de drept invocate, apreciem că a avut loc o încălcare sancţionabilă a eticii şi deontologiei parlamentare şi apreciem că este imperios necesară sancţionarea deputatului Dan Tănasă. Considerăm că lipsa unei sancţiuni va avea un efect încurajator pentru reiterarea unui astfel de comportament grobian, motiv pentru care vă înaintăm spre soluţionare prezenta sesizare”, se arată în documentul care a fost trimis Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu le răspunde celor care îl acuză că va merge la biserică de Paşti: „Neomarxiştilor fără Dumnezeu, treaba voastră e să guvernaţi, nu să rescrieţi Biblia!”