Iordache: Nicio lege nu se face cu dedicaţie. Predoiu: Dirijează indirect anumite soluţii în dosarele lui Dragnea şi Tăriceanu

Publicat: Joi, 19 Aprilie 2018 14:13 // Actualizat: Joi, 19 Aprilie 2018 14:13 // Sursa: romaniatv.net

Florin Iordache, preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei, a declarat joi că prin proiectele de modificare a Codurilor penale parlamentarii PSD şi ALDE nu fac altceva decât să normalizeze o viaţă în România, "o viaţă care trebuie gestionată de nişte reguli clare". 

Foto: RomaniaTV.net

"S-au depus ieri (miercuri - n.r.), de către grupurile parlamentare PSD şi ALDE din Cameră şi Senat trei iniţiative care vizează modificările şi punerea în concordanţă a Codului penal, Codului de procedură penală şi Codului de procedură civilă cu deciziile Curţii, cu directivele europene şi cu deciziile CEDO. În acelaşi timp, prin aceste trei iniţiative nu facem decât să normalizăm o viaţă în România, o viaţă care trebuie să fie gestionată de nişte reguli clare, deciziile Curţii Constituţionale, sunt foarte multe articole, trenează, şi în aceste condiţii în care Ministerul Justiţiei dar şi Parlamentul în termen de 45 de zile nu le-au pus în concordanţă, iată, se simţea nevoia punerii în concordanţă pentru o anumită normalitate în societate", a spus Iordache la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că, din informaţiile sale, Ministerul Justiţiei nu ia în calcul să emită o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea acestor Coduri, chiar dacă punerea lor în concordanţă cu directivele europene trebuia făcută până la 1 aprilie.

Iordache a menţionat că Ministerul Justiţiei nu a participat la elaborarea celor trei propuneri legislative de modificare a Codurilor, dar va fi chemat să îşi exprime un punct de vedere cu privire la aceste iniţiative depuse de parlamentarii PSD - ALDE. Iordache a negat că anumite articole din iniţiativele legislative ar favoriza anumiţi oameni politici, printre care şi Liviu Dragnea.

"Nicio lege nu se face cu dedicaţie, nicio lege nu este făcută pentru o anumită persoană. Legea, atunci când va fi promulgată, se aplică întregii societăţi. Noi am venit cu anumite propuneri, acestea sunt în dezbatere şi se vor modifica, fără îndoială, atât prin efortul şi prin propunerile pe care le vor face asociaţiile profesionale, CSM, Înalta Curte, cât şi universităţile de drept din cele mai importante oraşe ale României", a arătat el.

Întrebat de ce a fost eliminată neglijenţa în serviciu din noile proiecte, Iordache a spus că această infracţiune "se amesteca cu abuzul în serviciu".

"A fost abrogat pentru că se amesteca abuzul în serviciu cu neglijenţa în serviciu. În expunerea de motive veţi vedea de ce am propus abrogarea acestei infracţiuni. (...) Am definit principalele linii directoare care vizează redefinirea abuzului în serviciu, avem deja pentru abuz în serviciu în jur de 14 propuneri cu prag mai mare, cu prag mai mic, şi prin propuneri, şi ministrul Justiţiei a spus că va avea o propunere care vizează abuzul în serviciu, prin dezbatere în comisie vom găsi cea mai bună formulă de definire a abuzului în serviciu", a afirmat Iordache.

Acesta a explicat că există şanse să nu mai existe un prag valoric în cazul abuzului în serviciu.

"Eu am spus că, dacă punem un prag de o anumită valoare, se va spune de ce acea valoare şi nu o valoare mai mică, sau mai mare. Eu cred că definirea abuzului în serviciu trebuie făcută fără un prag valoric ţinând cont de cele două decizii ale CCR. Poate Ministerul Justiţiei are o propunere care să îmbrace şi mai bine cele două decizii ale CCR", a încheiat Iordache. 

Cătălin Predoiu: Modificările dirijează indirect anumite soluţii în dosarele lui Dragnea şi Tăriceanu

Proiectul privind modificarea Codului Penal şi de Procedură penală este construit "cu gândul la liniştea celor care ar putea intra sub sancţiunea legii penale", iar câteva articole "sunt făcute practic pe calapodul unor dosare" care se află în instanţă, respectiv cele ale preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat joi deputatul PNL Cătălin Predoiu.

"O concluzie generală legată de proiect - este uşor de observat că este un proiect care este construit cu gândul la liniştea celor care ar putea să intre sub sancţiunea legii penale. E un proiect care doreşte să acopere nereguli care se întâmplă în viaţa publică, în lumea afacerilor, interacţiuni care sunt neprincipale între cele două sfere. Mă refer la anumite articole care pot să favorizeze comiterea de infracţiuni şi care sunt relaxate într-un mod exagerat. Mă refer şi la modul în care e redactat articolul referitor la traficul de influenţă, privind abuzul în serviciu. Eu înţeleg că se doreşte o relaxare a politicii penale, dar această relaxare nu trebuie să ne aducă în cealaltă extremă în care să avem un festival al infracţionalităţii în România în următorii ani. Şi, sigur, este foarte greu să nu observi în acelaşi timp cele câteva articole care sunt făcute practic pe calapodul unor dosare care se află în judecata instanţelor penale. Adică pare un proiect făcut astfel încât să dirijeze indirect anumite soluţii în dosare aflate pe rolul instanţelor. Mă refer la cele la care s-a referit toată lumea, evident la dosarele domnilor Dragnea şi Tăriceanu", a afirmat Predoiu la finalul şedinţei Comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei.

El a contrazis argumentele invocate miercuri de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a vorbit despre o decizie CEDO.

"Nu am încredere în ce spune domnul Dragnea. Domnul Dragnea a invocat o decizie CEDO la modul general şi nu este vorba aici de o aplicare a directivei, proiectul excede cu mult sfera de aplicare a directivei privind garanţiile procesuale şi este vizibil acest lucru numărând articole din directivă şi numărul de articole din proiect", a spus Predoiu.

Deputatul PNL a afirmat totodată că din procesul de modificare a Codurilor lipseşte Ministerul Justiţiei.

"Lipseşte din nou din acest proces important Ministerul Justiţiei, care trebuie să coordoneze acest proces de dezbatere, să sesizeze Parlamentul, să-şi asume prin guvern acest proiect, şi nu să spele pe mâini ca să se ocupe de alte treburi la CCR sau al CSM, în general legate de hărţuirea procurorilor şefi de mari unităţi de procuratură. Ministerul Justiţiei are mai multe atribuţii - una dintre ele este aceasta de a elabora politica penală - proiectul politicii penale a statului. Lipseşte în continuare acest minister din proces, pentru că nu-şi asumă, că s-a lăsat această sarcină pe seama parlamentarilor radicali din PSD, având în vedere şi conţinutul proiectului. I-ar fi foarte dificil domnului ministru să explice în JAI-uri, mediului academic, să explice sistemului judiciar unele prevederi din aceste proiecte. Şi atunci sigur se spală pe mâini şi trimite totul la Parlament. (...) E dezorganizare în acest proiect în modul în care el este promovat", a spus Predoiu.

Fostul ministru al Justiţiei a mai susţinut că nu există transparenţă cu privire la redactarea proiectului promovat de PSD-ALDE.

"Sigur că sunt parlamentari care şi l-au asumat, dar atunci când o astfel de iniţiativă importantă vine de la minister, se cunosc membrii comisiei de redactare, se cunosc specialiştii din minister care au elaborat proiectul. Eu aş vrea sa ştiu exact cine a scris acest proiect, dincolo de antetul domnilor parlamentari PSD-ALDE care l-au asumat. Vreau să ştiu ce specialişti au fost consultaţi, cine a scris, cine a redactat, cine a dat sfaturi, cine a pus o virgulă în acest proiect, ar trebui să fie cunoscut opiniei publice pentru că în acest fel se pot explica multe dintre prevederile din proiect", a motivat deputatul PNL.

Citeşte şi: Comisia Iordache a amânat pentru 2 mai discuţiile privind modificările la Codurile penale

loading...
7 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Cătălin Predoiu comisia iordache Florin Iordache legile justitiei Liviu Dragnea
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
20 apr 05:42
Răspunde | Votează email 0 email
BRAUER MARIA
NU TOATA LUMEA CUMPARA LAURI; LINGURI SI INDEMNURI CU EU HAI: SCRIA EXACT ASA IN GERMANA-ERA O DOAMNA CU DOI PARAZITI CARE SE LATEAU IN MANA::::SI SCRIA::::NEHMEN SIE ::::DIE PARASITEN::::::
19 apr 22:46
Răspunde | Votează email 0 email
BRAUER MARIA
DACA SE IAU 5 KG DE CASTRAVETI IN MANA NU SLABIM; DIMPOTRIVA:
19 apr 21:46
Răspunde | Votează email 0 email
BRAUER MARIA
AU CEVA IN MANA-IAU:
19 apr 20:50
Răspunde | Votează email 0 email
BRAUER MARIA
DUSII CU PLUTA CARE SE CRED SOARELE SI MAICA LUI-NU VB NIMENI CU PACAT-NU TB SA-I DEA DE DOUA ORI IN CAP CU VB NIMANUI PE BAZA ACESTOR PRETENTII:
19 apr 19:12
Răspunde | Votează email 0 email
BRAUER MARIA
DOMNUL MINISTRU VALENTIN POPA NU SE GANDESTE IN CE SARACIE TRAIM SI CA FOARTE PUTINI POT PLATI 3500 DE LEI PE AN PENTRU UN AN DE STUDIU LA FACULTATE PE CARE POTI SA-I PIERZI DACA NU IEI EXAMENELE CINSTIT?
19 apr 17:49
Răspunde | Votează email 0 email
BRAUER MARIA
CITEZ-SCRIE PAGINA CERE SA CONFIRMATI CA PLECATI-DATELE PE CARE LE-ATI INTRODUS AR PUTEA SA NU FIE SALVATE: PLECATI DE PAGINA SAU STATI-
19 apr 17:17
Răspunde | Votează email 0 email
OAK TREE -STEJAR
IN GERMANA E EICHE SI FAG-BUCHE :AICI E O BERE CARE SE NUMESTE RETTER-SCHANKBIER-PREMIUM HELL ESTE SI EXPORT:
1
EUR
4.7538
RON
25 Mar
noapte 7 °
zi 11 °
Ultimele joburi adaugate
24 H