iPhone 6 ar putea impulsiona economia Chinei

Noul iPhone, iPhone 6, ar putea fi un impuls major nu doar pentru grupul american Apple, dar şi pentru economia Chinei, potrivit unui raport elaborat de economiştii de la Bank of America-Merrill Lynch, transmite CNBC.

09 sept. 2014, 16:28
iPhone 6 ar putea impulsiona economia Chinei

Apple a invitat reprezentanţii mass-media la un eveniment ‘special’, care va avea loc în data de 9 septembrie. În mod tipic pentru Apple, invitaţiile trimise oferă foarte puţine detalii cu privire la eveniment însă analiştii cred că la acest eveniment ar putea fi dezvăluită nouă versiune a smartphone-ului iPhone, iPhone 6.

‘iPhone este un produs american, dar care este fabricat în China. iPhone 6 ar putea fi cel mai aşteptat smartphone lansat vreodată de Apple, interesul pentru acest telefon depăşind-ul pe cel pentru iPhone 5S şi iPhone 5’, a declarat economistul şef pentru China de la Bank of America Merill Lynch, Ting Lu. ‘Vânzările de iPhone 6 ar putea influenţa chiar şi indicatorii macro ai ţărilor implicaţi în fabricarea lui’, a adăugat Lu.

Potrivit calculelor analiştilor de la Bank of America Merill Lynch, iPhone 6 ar putea adăuga un punct procentual pe lună la creşterea exporturilor chineze pentru restul lui 2014 în timp ce exporturile Taiwanului ar putea să fie mai mari cu două puncte procentuale pe lună în perioada august-octombrie şi cu un punct procentual în perioada noiembrie 2014-ianuarie 2015.

‘Creşterea exporturilor Chinei şi Taiwanului a fost de doar 4,9% respectiv 4,4% în trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, astfel că un impuls de unu-două puncte procentuale este important’, a subliniat Ting Lu.

Analiştii de la Bank of America Merill Lynch susţin că economia Taiwanului furnizează o parte importantă din componentele noului smartphone de la Apple în timp ce China este implicată în principal în asamblarea telefonului. Potrivit estimărilor băncii americane, producătorii din Taiwan furnizează echipamente în valoare de 25 de dolari pentru fiecare iPhone 6, echivalentul a aproximativ 12% din costul total al telefonului, faţă de opt dolari pentru fiecare telefon cât reprezintă costurile de asamblare pentru China.

Analiştii se aşteaptă ca noul ‘iPhone 6’ să vină în două versiuni, fiecare cu o diagonală a ecranului mai mare decât versiunile lansate pe piaţă anul trecut.

Evenimentul la care ar urma să fie dezvăluit noul ‘iPhone 6’ va începe la ora locală 10,00 (17.00 GMT) la Flint Center din Cupertino, California, acelaşi loc unde Apple a lansat primul calculator Mac, în 1984.