Ipoteză-şocantă: Valul de cazuri de microcefalie nu este provocat de virusul Zika, ci de un insecticid

Ipoteză şocantă a unui grup de cercetători francezi. Valul de cazuri de microcefalie în rândul nou-născuţilor din America Latină nu este provocat de virusul Zika, ci de un insecticid împotriva ţănţarilor. 

RomaniaTV.net
15 feb. 2016, 06:58
Ipoteză-şocantă: Valul de cazuri de microcefalie nu este provocat de virusul Zika, ci de un insecticid

Potrivit unui raport realizat de un grup de oameni de ştiinţă francezi, un produs chimic folosit împotriva ţânţarilor este cauza malformaţiilor craniene înregistrate în rândul bebeluşilor din America de Sud.

Substanţa se numeşte piriproxifen şi se pulverizează în apă. Aceasta împiedică ţânţarii să se mai înmulţească şi le distruge ouăle. Insecticidul este recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în lupta împotriva epidemiilor provocate de înţepăturile de ţânţar.

Potrivit documentului obţinut de presa franceză, din totalul de 3893 de cazuri de microcefalii severe înregistrate în Brazilia până pe 20 ianuarie, numai cinci copii erau infectaţi cu Zika.

Mai mult, epidemiile precedente de Zika nu au fost urmate de o creştere a numărului de malformaţii. În anumite zone din Brazilia, peste 75% din populaţie a contractat virusul de-a lungul timpului. Pe de altă parte, creşterea numărului de microcefalii a crescut după ce autorităţile au început să folosească piriproxifenul pe scară largă în ţară.