ÎPS Teodosie, despre acţiunile lui Vladimir Putin: „Nu sunt judecător. Judecător e Dumnezeu”

ÎPS Teodosie a făcut declarații, în Miercurea Mare, despre războiul din Ucraina și despre cum îl percepe pe Vladimir Putin, cel care a decis izbucnirea acestui conflict.

20 apr. 2022, 15:17
ÎPS Teodosie, despre acţiunile lui Vladimir Putin: „Nu sunt judecător. Judecător e Dumnezeu”

Înainte de izbucnirea războiului, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, îl lăuda pe Vladimir Putin și spunea că este „un mare ctitor” și nu e „aşa de negru” cum îl prezintă unii.

„Domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi văzut atât de negru, nu-i negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun fără frică şi fără nicio ezitare. Este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim. În ţara sa, şi Putin, şi Medvedev, sunt ctitori. Şi am fost pe urmele lor în excursie şi m-am minunat câtă jertfă au făcut. Şi noi îi judecăm ca pe nişte răufăcători. Sigur că au păcatele lor. Ei nu răspund pentru păcatele înaintaşilor care au adus comunismul. Dar nu l-au adus ei. Cei care au adus comunismul, cei din vest, ei au plantat comunismul. Că Marx şi Engels nu sunt din Rusia. Sunt de altă origine”, a declarat arhiepiscopul Teodosie, într-o emisiune la Radio Dobrogea, difuzată joi.

Întrebat dacă și-a schimbat părerea în ceea ce-l privește pe Vladimir Putin, ÎPS Teodosie a spus: „Ce a adus, a rămas. A luat ctitoriile, le-a mitraliat? Nu a făcut nimic cu ele. Sunt aceleaşi. Nu trebuie să am eu o părere”.

ÎPS Teodosie a fost întrebat miercuri, 20 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă, dacă îşi menţine declaraţiile făcute în februarie despre Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse. Atunci, Teodosie susţinea că Putin este un mare ctitor şi nu ar fi aşa de „negru” cum îl prezintă unii. “Ce a adus, a rămas. A luat ctitoriile, le-a mitraliat? Nu a făcut nimic cu ele. Sunt aceleaşi. Nu trebuie să am eu o părere”, a afirmat ÎPS Teodosie.

„Dumnezeu să oprească această nedreaptă bătaie, că niciun război nu este drept. Îndemn pe toţi preoţii şi credincioşii să înteţească rugăciunile. Postul Mare este perioada cea mai sfântă, cea mai folositoare. Ea corespunde cu durerea semenilor noştri fugiţi aici. Trebuie să unim postul cu milostenia, cu grija pentru cei refugiaţi. Nevoia lor ne face mai disponibili. Sperăm să nu ţină războiul acesta, dar cât va ţine vom fi alături de cei năpăstuiţi”, a mai spus episcopul.

Citește și ÎPS Teodosie, audiat la Poliţie în Constanţa într-un nou dosar penal: „Am fost invitat ca martor”

Citește și ÎPS Teodosie a sfinţit un sediu al AUR, la mai puţin de două săptămâni de când BOR s-a delimitat de partidul lui George Simion