ÎPS Teodosie, furibund în privința obligativității certificatului verde în biserici, ca măsură de protecție pentru credincioși: „Este un abuz, o îndrăzneală prea mare”

ÎPS Teodosie se împotrivește obligativității certificatului verde în biserici, deși valul patru al pandemiei a făcut o mulțime de victime printre persoanele nevaccinate.

03 dec. 2021, 08:26
ÎPS Teodosie, furibund în privința obligativității certificatului verde în biserici, ca măsură de protecție pentru credincioși: „Este un abuz, o îndrăzneală prea mare”

ÎPS Teodosie se opune vehement introducerii obligativității certificatului verde pentru enoriașii care vor să intre în biserici, sau să ia parte la slujbe.

În ciuda ravagiilor făcute de valul al pandemiei, când peste 90% dintre pacienții internați cu o formă gravă de COVID erau persoane nevaccinate, ÎPS Teodosie consideră că certificatul verde „îl condiționează pe Dumnezeu”.

ÎPS Teodosie sfidează autorităţile. „Cum era moda să ne împărtăşim cu mai multe linguriţe! Doamne fereşte! Este mare păcat!”
Mai mult, ÎPS Teodosie consideră că această măsură este una strict administrativă și ignoră faptul că certificatul verde este o măsură de protecție a credincioșilor care întră în biserică. Aceste afirmații lipsite de argument vin în contextul în care până și Preasfințitul Daniel s-a vaccinat împotriva Sars-Cov-2 și a îndemnat oamenii să asculte sfatul medicilor.

,,Este cu totul nepotrivit, pentru că se amestecă lucrurile atât de mult. Certificatul verde este dat politico-administrativ, emis de stat care nu are dreptul să se amestece în autonomia bisericii. A condiționa pe Dumnezeu de un astfel act, înseamnă a așeza certificatul deasupra lui Dumnezeu.”, a declarat acesta.

ÎPS Teodosie a spus că dacă se va impune certificatul verde la intrarea în biserică el îi va primi pe toți.

,,Eu îi voi primi pe toți. Pe cel ce vine la mine nu-l voi da afară. Cel care conduce Biserica este Mântuitorul Iisus Hristos. Acesta este un abuz, o imixtiune în treburile bisericii. Nu trebuie să împărțim lumea în vaccinați și nevaccinați. E prea mare această tendință de dezbinare. Statul are datoria să ne unească, nu să ne dezbine.”, a spus ÎPS Teodosie

Arhiepiscopul consideră că prin introducerea certificatului verde ca măsură de siguranță sanitară la nivel național, politicienii se împotrivesc lui Dumnezeu.

,,Aș dori ca politicienii cu oamenii de administrație și alții din țara asta să nu se împotrivească lui Dumnezeu. Este un abuz, o îndrăzneală prea mare. Mi-e milă de ei că Dumnezeu nu se lasă batjocorit, când atâția oameni îl caută pe Dumnezeu. Și mie mi se plâng oamenii. Trebuie să avem în toate o prudență, o logică, un discernământ. Dacă vaccinul acesta ar fi 100% binefăcător nu aș avea nimic împotrivă. Nici firma nu și-l asumă”, a mai spus ÎPS Teodosie.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, spune că certificatul verde nu este și nu poate deveni restrictiv pentru accesul în spații ce oferă produse sau servicii vitale, cum ar fi magazinele alimentare, farmaciile, spitalele sau bisericile.

ÎPS Teodosie reacţionează după anunţul potrivit căruia certificatul verde ar putea deveni obligatoriu în Biserică: „Este o exagerare. Biserica are autonomie”

„Certificatul verde este un document care are o rațiune intrinsecă de convingere, nu de constrângere. Cine alege în mod rațional și informat să asculte sfatul medicilor specialiști și să se vaccineze, beneficiază, temporar, de niște avantaje oferite de certificatul verde în anumite spații (comerciale sau de divertisment) aglomerate. Acest document nu este și nu poate deveni însă restrictiv pentru accesul în spații ce oferă produse sau servicii vitale, așa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor”, a transmis joi Vasile Bănescu.