ÎPS Teodosie intervine în scandalul azilelor groazei: ”Monștrii sunt aceia care și-au bătut joc de bătrâni, nu Budăi, Pandele şi Firea”

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, consideră că Marius Budăi, ministru al Muncii și Florentin Pandele, primarul din Voluntari, nu trebuie să își dea demisia.

10 iul. 2023, 22:11
ÎPS Teodosie intervine în scandalul azilelor groazei: ”Monștrii sunt aceia care și-au bătut joc de bătrâni, nu Budăi, Pandele şi Firea”
Vasile Bănescu îi dă replica lui ÎPS Teodosie

ÎPS Teodosie intervine în schisma dintre Biserică şi Gabriela Firea. Declarația Înalt Prea Sfințitului vine după ce mai mulți oameni au fost maltratați în mai multe azile și centre pentru oameni cu dizabilități, iar povestea a fost făcută cunoscută în spațiul public.

”Monștrii sunt aceia care și-au bătut joc de bătrâni, nu cei care apar la televizor. Depinde despre cine este vorba. Vreau să mă abțin și să nu comentez despre declarațiile lui Bănescu. Mi-a fost student, l-am cunoscut altfel, dar s-a schimbat mult, e greu de înțeles. Biserica este parte implicată în cazurile sociale și s-au făcut și în timpul restricțiilor multe jertfe, mulți oameni au fost ajutați. Noi avem, spre exemplul, sute de oameni asistați. Mergem și la azile de bătrâni de stat și suntem foarte aproape de ei acolo, ne așteaptă. În zilele de sărbătoare nu lipsesc de la orfelinate. Avem și copii și mame, avem grijă ca de copiii noștri. Și statul ajută. Sigur că noi susținem toate aceste așezăminte de stat, cele despre care s-a discutat zilele acestea sunt cu totul surprinzătoare. Niște oameni care nu au credință, nu au umanism, nu își pot respecta și iubi semenii. E cea mai jalnică surpriză pe care am putut-o cunoaște, dar nu putem să punem pe seama unora care nu au știu despre aceasta să îi jignim sau să le atribuim niște fapte pe care nu le-au făcut. ”, a spus arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie.

Teodosie este de părere că primarul din Voluntari și ministrul Muncii nu trebuie să își dea demisia

”Un om nu poate să facă totul. Sunt niște subalterni care au responsabilități. Pandele este un om care face foarte mult bine. Vină indirectă poate să aibă, directă nu, este un om care ajută foarte mult. Îl știu de când eram la București și l-am cunoscut. E un om deosebit, la fel ca și soția lui.

EXCLUSIV Reţeaua de tortură a bunicilor României, noi stenograme explozive: „Sus să se urce ăştia să mai dea şi ei cu parfum p-acolo, să fie giugiuc”
Este punctul meu de vedere, în lumina învățăturii și practicii bisericii eu nu mă abat de la disciplina bisericii. Biserica s-a implicat și implică foarte mult, nu ne e indiferentă suferința niciunui om. Cât putem îi ajutăm și îi susținem prin toate demersurile pe care le facem.

Marius Budăi nu cred că trebuie să își dea demisia. El trebuia să fie acolo, trebuie să luăm lucrurile după responsabilitatea directă, nu indirectă.”, a declarat ÎPS Teodosie, pentru Euronews România.

 

Gabriela Firea intervine in scandalul caminelor groazei: ,,Cred si sper ca justitia va arata vina fiecaruia in parte
Gabriela Firea, ministrul Familiei, speră că ancheta autorităților să arate vina fiecărei persoane implicate în această schemă de la căminele din Ilfov. Firea consideră că este nevoie și de o modificare a legislației în acest domeniu.

„Orice persoană de buna credință nu poate fi nepăsătoare când află astfel de informații fie că este vorba de azile din Ilfov sau alte județe. Nu poți să aperi pe cineva care se face vinovat de rele tratamente, mai ales că vorbim de oameni cu dizabilități. În fiecare clipă a existenței noastre menirea este să facem lucruri bune. Eu am făcut, dar nu am menționat nici pe Facebook și nici în interviuri. Deci, nu putem găsi o scuză pentru aceste personaje. Cred și sper că justiția va arăta vina fiecăruia în parte. Important este să se afle adevărul. Pentru că, dacă acest scandal este confiscat în plan politic, atunci vorbim despre altceva. Am avut reacții, dar nu pentru a câștiga simpatie de partea mea. Este vorba de un fenomen. În anul 2023 statul român nu are posibilitatea de a asigura centre de vârstnici, iar atunci au apărut aceste acorduri de asociere cu asociații. Unele își fac bine treaba, dar există și situații ca cea din Ilfov. Dacă statul ar fi avut posibilitatea să aibă suficiente locuri pentru oameni fără adăpost, pentru bătrâni sau bolnavi, nu s-ar mai fi ajuns la această situație. Când eram primar, mergem des în căminele de bătrâni, în centre, în adăpost. Și nu o făceam pentru poze, ci neanunțat. Am avut un om cu suflet mare, la DGASMB, care avea o echipă de oameni cu suflet mare care au avut proiecte sociale. Cei care îmi cer demisii acum votau mereu împotriva proiectelor sociale.

EXCLUSIV Marius Budăi intervine în scandalul azilelor groazei: „Să pice cei care sunt vinovaţi, important este să găsim soluţii”
Celulă criză este, cu siguranță. Premierul, din momentul în care s-a întors din Germania, s-a întâlnit cu cei din această celulă de criză, care au atribuții, pentru verificarea tuturor centrelor din țară și pentru o rezolvare pe termen lung. Foarte puține locuri create de stat, multe acorduri de asociere cu fundații. E nevoie și de modificări legislative în acest domeniu ce vor fi luate”, a declarat Gabriela Firea.

O operațiune de amploarea a Poliției Române și DIICOT a avut loc marți dimineață când au descins la trei azile pentru persoane vârstnice din județul Ilfov. Aproximativ 100 de persoane erau ținute în condiții inimaginabile, flămânde și fără îngrijire medicală, de două grupuri infracționale, potrivit IGPR.