ÎPS Teodosie, obligat de instanţă să se pensioneze de la catedra de Teologie a Universităţii Ovidius din Constanţa. Decizia este definitivă

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, nu va mai putea preda ca profesor titular la Facultatea de Teologie din cadrul Universității Ovidius, au decis marți, 1 februarie, magistrații Curții de Apel Galați, care au avut de soluționat recursul pe care înaltul prelat l-a formulat împotriva deciziei Tribunalului Constanța.

02 feb. 2022, 10:23
ÎPS Teodosie, obligat de instanţă să se pensioneze de la catedra de Teologie a Universităţii Ovidius din Constanţa. Decizia este definitivă

Prima instanță, la care ÎPS Teodosie a atacat decizia conducerii instituției de învățământ de a-l pensiona la vârsta de 65 de ani, a dat câștig de cauză universității.

Fost profesor titular și decan al Facultății de Teologie, Teodosie a contestat hotărârea, cerând totodată strămutarea procesului. Dosarul a fost repartizat la Curtea de Apel Galați care, la o zi după termenul stabilit inițial pentru pronunțare, a dat verdictul: Teodosie nu mai poate preda ca titular, ci eventual plătit cu ora pentru cursuri la Facultatea de Teologie.

Decizia Curții este definitivă.

„ÎPS Teodosie a atacat în instanță Universitatea „Ovidius” din Constanța pentru că nu are metodologia prevăzută de Legea 1/2011 privind Norma universitară și statutul personalului didactic și de cercetare din învățământul superior, deci nu poate da curs solicitărilor cu privirea menținerea calității de titular după vârsta pensionării”, a declarat Dan Mihăescu, șeful biroului de presă al Universității Ovidius, conform G4Media.

Citeşte şi: DNA anchetează posibile fapte de corupţie la Primăria Capitalei în mandatul lui Nicuşor Dan. Trei consilieri au demisionat

De precizat este că universitatea a avut metodologia invocată de Teodosie, dar a fost abrogată, iar legea nu obligă instituția să o reintroducă.

ÎPS Teodosie, profesor la Facultatea de Teologie din cadrul Universității ”Ovidius” din Constanța (UOC), nu a mai primit prelungire pentru calitatea de titular după ce Senatul instituției a decis ca toți cei care împlinesc vârsta de 65 de ani sa iasă la pensie. Arhiepiscopul Tomisului a împlinit 65 de ani în 12 decembrie 2021. Referitor la pensionarea lui ÎPS Teodosie, conducerea Universității ”Ovidius” a transmis că ”și în cazul invocat vor fi aplicate prevederile specifice ale Legii Educației Naționale și ale Codului Muncii”.

Arhiepiscopia Tomisului, condusă de ÎPS Teodosie, a transmis pentru Info Sud-Est că înaltul prelat a depus cerere de prelungire a activității după vârsta de pensionare ”la solicitarea Decanului și a Consiliului Profesoral” din cadrul Facultății de Teologie. ÎPS Teodosie a fost ales decanul Facultății de Teologie în 17 septembrie 2002 și a rămas în această funcție timp de 14 ani, până în anul 2016. Teodosie a fost și prorector al UOC în perioada martie 2012-iunie 2014.

Citeşte şi: Aristotel Căncescu, fost președinte al CJ Brașov, a fost condamnat la 7 ani și 10 luni de închisoare