ÎPS Teodosie reacționează la propunerea ca Paștele ortodocșilor şi cel al catolicilor să fie sărbătorite în aceeași zi: „Paștele adevărat este acolo unde vine Sfânta Lumină”

Paștele catolicilor și cel al ortodocșilor sunt sărbătorite mai mereu în date diferite. Acum, însă, a apărut propunerea ca această sărbătoare să fie celebrată în aceeași dată, neținând cont de religie.

10 apr. 2023, 19:48
ÎPS Teodosie reacționează la propunerea ca Paștele ortodocșilor şi cel al catolicilor să fie sărbătorite în aceeași zi: „Paștele adevărat este acolo unde vine Sfânta Lumină”

ÎPS Teodosie a venit cu o reacție cu privire la această propunere de schimbare a datei Paștelui ortodox.

Dacă pentru unii creștini propunerea ca Paștele să fie sărbătorit la aceeași dată a apărut interesantă, ÎPS Teodosie a venit cu un răspuns neașteptat. Arhiepiscopul s-a opus propunerii făcute de Teodor Baconschi și Adrian Papahagi, precizând că astfel nu ar mai veni Lumina Sfântă.

Arhiepiscopul a adus aminte și de postul pe care îl țin ortodocșii în această perioadă și a precizat că această religie are mai multe canoane decât altele. Catolicii și protestanții, spre exemplu, nu au Lumina Sfântă și tocmai de aceea ÎPS Teodosie se opune propunerii.

Citește și Schimbări legate de Paștele românilor. Când s-ar putea sărbători, de fapt, Învierea Domnului

”Noi respectăm toate cele trei condiții înscrise într-un canon al sărbătoririi Paștelui. Noi sărbătorim Paștele după calendarul neîndreptat. Paștele adevărat este acolo unde vine Sfânta Lumină. Au catolicii Sfântă Lumină? Nu au. Au alții? Nu au. Toți se adună la lumina ortodocșilor, dar nu îndrăznesc să vină, pentru că este greu la ortodocși. Sunt posturi mari și aspre”, a declarat ÎPS Teodosie, într-o conferință de presă.

Citește și Incredibil! Cât a ajuns să coste un banal burger la Târgul de Paște din București

Reacția BOR la propunerea ca Paștele să fie celebrat de ortodocși odată cu catolicii şi protestanţii

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a transmis luni, 10 aprilie, într-un comunicat, că propunerea lansată de mai mulți lideri politici și istorici din România ca Paştele să fie la o dată comună în toată lumea creştină este un „ideal dezirabil”, dar depinde de decizia unui viitor Sinod pan-ortodox.

„Posibilitatea și dorința sărbătoririi Paștelui la aceeași dată în toată lumea creștină au rațiuni și justificări depline, rămânând un ideal absolut dezirabil, așa cum este și firesc, așa cum a fost și dorința constantă a Sfinților Părinți ai Bisericii creștine primare”, a spus Vasile Bănescu, în comunicatul citat.