Schimbări legate de Paștele românilor. Când s-ar putea sărbători, de fapt, Învierea Domnului

Un fost ministru de externe și un fost deputat cer ca Biserica Ortodoxă Română să sărbătorească Paștele alături de catolici și protestanți.

10 apr. 2023, 17:36
Schimbări legate de Paștele românilor. Când s-ar putea sărbători, de fapt, Învierea Domnului

Schimbări legate de Paștele românilor. Teodor Baconschi și Adrian Papahagi, amândoi cu lucrări publicate în domeniul teologiei, sunt revoltați de faptul că românii din diaspora nu pot fi liberi legal cu ocazia sărbătorilor pascale. Ei și-au exprimat nemulțumirea că românii sărbătoresc cu rușii Învierea Domnului.

Teodor Baconschi, fost ministru de externe și ambasador al României la Vatican, spune că Biserica Ortodoxă Română ar trebui să stabilească Paștele după calendarul gregorian, nu după cel iulian care este folosit de biserica rusă pe rit vechi.

Citește și Zile libere 2023. Minivacanţă de patru zile pentru bugetari de Paşte

Schimbări legate de Paștele românilor

„Decalajul pascal dintre ortodocși și restul lumii creștine datează din timpul Războiului rece. Popoarele ortodoxe, eliberate de comunism, au tot cerut ierarhiilor sincronizarea calendarului, fără rezultat. Culmea e că BOR nu e pe stil vechi, deci ar putea celebra Paștele odată cu catolicii și protestanții (cum fac ortodocșii din Finlanda și Estonia). Cu toate astea, mergem cu rușii – și calendarul lor iulian, neîndreptat. Adică taman cu cei care au sabotat unitatea panortodoxă atât prin războiul inter-ortodox din Ucraina, cât și prin neparticiparea arogantă la Sinodul din Creta (2016), a scris fostul ambasador Baconschi pe o rețea de socializare.

Și scriitorul Adrian Papahagi, apropiat de Biserica Ortodoxă susține că Paștele ar trebui să fie sărbătorit în același timp de toți creștinii. El spune că astfel românii din străinătate vor beneficia de zile libere pentru a veni în țară la rude.

După Paști, voi iniția un amplu demers național, solicitând Adunării Naționale Bisericești și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să calculeze data Paștilor pe calendarul gregorian (de care oricum ține seama Crăciunul), astfel încât să sărbătorim Învierea alături de toată creștinătatea apuseană (incluzându-i aici, de pildă, pe ortodocșii finlandezi), și alături de concetățenii noștri catolici sau protestanți, fie ei maghiari, sași, români sau orice. Acest decalaj de calendar e foarte supărător și pentru milioanele de români care locuiesc în Occident, dar nu pot beneficia de zilele libere acordate de statele de reședință, pentru a sărbători Paștele alături de rudele din țară”, a scris Papahagi.

Citește și Carnea de miel, preţuri astronomice în pieţe. Avertismentul ANPC înainte de Paşte 2023

Sărbătorirea Paștelui în date diferite a început din 1582, când biserica Catolică a trecut la calendarul modern, sub Papa Grigore al XIII-lea.