ÎPS Teodosie sfidează în continuare BOR! Decizia de ultimă oră a Patriarhului Daniel

Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, sfidează în contiunare BOR! Ierarhul a lipsit de la Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei care s-a întrunit miercuri la București pentru a dezbate mai multe aspecte ce privesc viitoarele canonizăr și îmbunătățirea vieții monahale, semn că relațiile dintre el și Partiarhul Daniel sunt destul de tensionate.

28 feb. 2024, 23:49
ÎPS Teodosie sfidează în continuare BOR! Decizia de ultimă oră a Patriarhului Daniel

ÎPS Teodosie sfidează în continuare BOR! Ședința Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a avut loc la Reședința Patriarhală și a fost prezidată de Patriarhul Daniel. Faptul că ÎPS Teodosie a lipsit de la această întâlnire nu face decât să alimenteze zvonurile cu privire la relația tensionată dintre el și mai marii Bisericii.

Citește și ÎPS Teodosie vrea bărbaţi hipsteri: „Bărbatul trebuie să aibă barbă. Bărbaţii fără barbă sunt ciuntiţi”

ÎPS Teodosie sfidează în continuare BOR!

Surse din BOR spun că astfel de cazuri, în care un ierarh lipsește de la ședința Sinodului, sunt extrem de rare și de regulă au loc atunci când un membru este bolnav sau este plecat într-o altă țară sau pe un alt continent.

Absența lui Teodosie nu l-a deranjat pe Partiarhul Daniel care a urmat agenda întâlnirii ce prevedea mai multe canonizări.

„Această ședință are ca prioritate de lucru texte liturgice care se referă la părinți cuvioși și mărturisitori în perioada comunistă”, a anunțat în deschiderea ședinței Patriarhul Daniel scrie basilica.ro. 

În cadrul acestei ședințe, membrii Sinodului au analizat diverse textele liturgice propuse pentru Cuviosul Sofian Boghiu, starețul Mănăstirii Antim, și pentru preotul Dumitru Stăniloae.

„În anul 2024 vor trece în rândul sfinților mai mulți părinți – câte doi din fiecare mitropolie și sperăm că și Patriarhia Ecumenică va trece în rândul sfinților trei români aghioriți – părinții Dionisie Ignat, Petroniu Tănase și Nectarie Protopsaltul (…) Anul acesta, în vară se va face canonizarea lor iar în anul următor se va face proclamarea canonizării tuturor la București și apoi, pe rând, în fiecare mitropolie, după cum a devenit deja tradiție. Dorim ca până în vară aceste texte să mai fie îmbunătățite dacă e nevoie, la Departamentul carte de cult (…) Avem și unele propuneri pentru îmbunătățirea organizării vieții monahale la noi în mitropolie (…)Dar acestea vin într-un context mai larg: S-a cerut tuturor sinoadelor mitropolitane să prezinte situația vieții monahale astăzi și ce propuneri se fac pentru a intensifica viața duhovnicească, dar și pentru a promova cooperarea, solidaritatea și întrajutorarea între mănăstiri și schituri”, a explicat Patriarhul României.

Citește și ÎPS Teodosie a călcat pe coadă Sfântul Sinod! Patriarhia Română: ”Ar putea fi pedepsit pentru răzvrătire, indisciplină și presiunea publică”