ÎPS Teodosie a călcat pe coadă Sfântul Sinod! Patriarhia Română: ”Ar putea fi pedepsit pentru răzvrătire, indisciplină și presiunea publică”

ÎPS Teodosie va fi judecat pentru tulburarea păcii din viața Bisericii, răzvrătire și indisciplină, după ce a cerut în mai mai multe rânduri pentru ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie, deși nu îndeplinește criteriile.

09 feb. 2024, 16:05
ÎPS Teodosie a călcat pe coadă Sfântul Sinod! Patriarhia Română: ”Ar putea fi pedepsit pentru răzvrătire, indisciplină și presiunea publică”
ÎPS Teodosie a călcat pe coadă Sfântul Sinod!

ÎPS Teodosie a călcat pe coadă Sfântul Sinod! Patriarhia Română a anunțat că Arhiepiscopul Tomisului va fi judecat de Sfântul Sinod al BOR la următoarea ședință.

Citește și ÎPS Teodosie aruncă bomba despre femeile divorțate! ”Dacă a vrut ea, cel necăsătorit, dacă se căsătorește cu ea, săvârşeşte adulter”

ÎPS Teodosie a călcat pe coadă Sfântul Sinod!

Anunțul Patriarhiei Române a venit după un lung șir de conflicte între conducerea BOR și ÎPS Teodosie din cauza declarațiilor controversate ale acestuia.

Cancelaria Sfântului Sinod a transmis printr-un comunicat de presă, că solicitarea lui ÎPS Teodosie ca Arhiepiscopia Tomisului să fie ridicată la rang de mitropolie a fost respinsă încă din martie 2003. Cu toate acestea, în ultimii doi ani, ÎPS Teodosie a solicitat în mai multe rânduri Cancelariei Sfântului Sinod ca problema Mitropoliei Tomisului să fie reintrodusă pe ordinea de zi.

„De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan. Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu dorește să intre în componența unei viitoare Mitropolii a Tomisului, ÎPS Teodosie insistă cu înverșunare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existența unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan. De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod”, se arată în comunicatul de presă.

În ultima vreme, acest subiect a născut un adevărat război între Teodosie și conducerea BOR. În 2021, când a readus din nou în discuție ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie, reacția conducerii BOR a fost una categorică. Iar acum, Sfântul Sinod consideră solicitarea Arhiepiscopului  „o ambiție personală”.

Pe lângă problemele cu care se confruntă în sânul Bisericii, ÎPS Teodosie este cercetat și de DNA, pentru cumpărare de influență.

Citește și Agheasma îți dă aripi! ÎPS Teodosie s-a înălțat la cer cu macaraua, pentru a sfinți crucea bisericii din Agigea VIDEO