A început asaltul pentru recucerirea oraşului Mosul, ultimul bastion major al ISIS în Irak

"A sosit momentul victoriei și au început operațiunile pentru eliberarea Mosulului", a anunțat luni premierul irakian Haider al-Abadi la televiziunea de stat de la Bagdad, preluată de AFP.

17 oct. 2016, 02:51
A început asaltul pentru recucerirea oraşului Mosul, ultimul bastion major al ISIS în Irak

O operaţiune militară în vederea recuceririi oraşului irakian Mosul de la gruparea jihadistă Stat Islamic a început, a anunţat în noaptea de duminică spre luni premierul irakian Haider al-Abadi, relatează BBC News.

„Declar astăzi începutul acestor operațiuni victorioase pentru eliberarea voastră de violența și terorismul Daesh”, le-a transmis șeful guvernului locuitorilor orașului considerat în ultimii doi ani capitala autoproclamatului Stat Islamic (SI, sau Daesh după acronimul arab).

Reprezentantul american în coaliția împotriva SI, Brett McGurk, a declarat că Statele Unite stau cu mândrie alături de aliații lor. „Succes eroicelor forțe irakiene, peshmerga (n. red. — luptătorilor) kurzi și voluntarilor din Ninive”, a declarat McGurk, citat de Reuters.

O ofensivă în vederea recuceririi oraşului, al doilea cel mai important din ţară, era plănuită de mai multe luni. Mosulul se află sub controlul Statului Islamic din iunie 2014. ONU a avertizat că impactul umanitar al acestei bătălii poate fi „enorm” şi că poate afecta până la 1,2 milioane de persoane care trăiesc în oraş şi în zona acestuia.

Asaltul, dat de peshmerga (luptători kurzi) şi forţe guvernamentale irakiene, este suţinut de coaliţia antijihadistă condusă de Statele Unite.

Mosulul este ultimul bastion major al grupării jihadiste în Irak. Pierderea acestui oraş, apreciază unii oficiali, ar marca înfrângerea definitivă a Statului Islamic în Irak.

La Mosul a declarat liderul grupării extremiste Abu Bakr al-Baghdadi „califatul” – un stat guvernat în conformitate cu legea islamică – în teritoriul asupra căruia deţinea gruparea controlul în Siria şi Irak.

Nu există date exacte despre câte persoane se află în oraş, însă peste două milioane de oameni trăiau la Mosul când a fost cucerită localitatea de Statul Islamic, în iunie 2014.