Irakul a lansat operaţiunea pentru eliberarea Mosulului de jihadişti

Forțele armatei irakiene au anunțat joi lansarea operațiunii pentru eliberarea provinciei Ninive (nord), inclusiv a orașului Mosul, capitala administrativă, din mâinile jihadiștilor grupării Stat Islamic.

24 mart. 2016, 11:38
Irakul a lansat operaţiunea pentru eliberarea Mosulului de jihadişti

‘În cadrul acestei operațiuni de eliberare a Ninive și a sectoarelor afiliate’, forțele armate și Unitățile de mobilizare populară (coaliția de miliții în majoritate șiite) ‘au început prima fază a operațiunilor de recucerire’, a afirmat într-un comunicat comandamentul de operațiuni comune. Acest comandament supervizează, în colaborare cu Statele Unite, lupta antijihadistă, amintește France Presse.

Potrivit comunicatului, mai multe localități au fost deja ‘eliberate’, iar forțele armate continuă să avanseze pe teren.

La rândul său, Araz Mirkhan, un responsabil al forțelor kurde peshmerga, a indicat pentru AFP că ‘forțele irakiene din Makhmour au început să avanseze spre al-Qayyar la sud de orașul Mosul’, adăugând că au fost eliberate patru-cinci localități, informează Agerpres.

Citeşte şi Siria: Forţele guvernamentale au pornit ofensiva asupra jihadiştilor

Mosul este primul mare oraș din nordul Irakului care a căzut în mâinile jihadiștilor în vara anului 2014, în cadrul unei vaste ofensive lansate de aceștia.

Autoritățile au anunțat de mai multe ori iminența unei operațiuni pentru recucerirea Mosulului, populat de o majoritate sunnită, dar lansarea acesteia a fost până acum amânată.

Forțele irakiene au obținut numeroase succese în ultimele luni împotriva Statului Islamic, preluând controlul asupra unor orașe precum Tikrit și Ramadi cu sprijinul raidurilor aeriene ale coaliției internaționale.