Irakul vrea ca Turcia să îşi retragă trupele din nordul teritoriului său

Premierul irakian Haider al-Abadi a cerut marți NATO să-și 'folosească autoritatea' pentru a convinge Turcia, stat membru al Alianței Nord-Atlantice, să-și retragă trupele în cel mai scurt timp din nordul Irakului, potrivit unei declarații postate pe site-ul guvernului de la Bagdad, citată de Reuters.

08 dec. 2015, 20:52
Irakul vrea ca Turcia să îşi retragă trupele din nordul teritoriului său

‘NATO trebuie să-și folosească autoritatea pentru a-i cere Turciei să se retragă imediat de pe teritoriul irakian’, a menționat Haider al-Abadi în declarația postată după expirarea termenului de 48 de ore acordat de guvernul de la Bagdad pentru retragerea forțelor armate turce din nordul teritoriului irakian.
Șeful executivului irakian a avut o discuție telefonică pe acest subiect cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, conform sursei citate.

Ankara susține că trupele sale se află în Irak pentru antrenarea militarilor irakieni și că această activitate a început după informarea Ministerului Apărării și poliției irakiene. Irakul a afirmat însă că nu fusese informat despre misiunea trupelor turce.

Într-o convorbire telefonică avută luni seara cu omologul său irakian, ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a subliniat că Turcia respectă integritatea teritorială a Irakului, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației turce, Tanju Bilgic.’Ministrul Cavusoglu a spus că activitățile noastre vizează să contribuie la lupta contra Daesh (denumirea în arabă a Statului Islamic) în Irak și a reiterat că desfășurarea forțelor a fost oprită. Nu există o retragere în acest moment, dar desfășurarea forțelor s-a oprit’, a explicat Bilgic.

Citeşte şi Rusia face acuzaţii grave la adresa Turciei. Erdogan îi răspunde

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat marți că țara sa va continua să-i susțină pe rebelii care luptă contra forțelor loiale liderului sirian Bashar al-Assad și și-a reluat cererea privind crearea unor ‘zone sigure’ în nordul Siriei, pentru protejarea populației civile strămutate și stoparea fluxului de refugiați.

Irakul a fixat duminică un termen de 48 de ore Turciei pentru a-și retrage trupele care, potrivit Bagdadului, au pătruns ilegal pe teritoriul său, avertizând Ankara că dacă nu va da curs acestei solicitări, va trebui să facă față ‘tuturor opțiunilor disponibile’, inclusiv sesizarea Consiliului de Securitate al ONU.
Premierul turc Ahmet Davutoglu l-a asigurat duminică printr-o scrisoare pe omologul său irakian că nu va exista o nouă desfășurare de forțe militare turce fără a se ține cont de preocupările Irakului. Totuși, el nu a precizat situația trupelor deja desfășurate.