Iran: Mii de manifestanţi contra relaxării codului vestimentar

Mii de iranieni au manifestat miercuri la Teheran pentru a denunţa, potrivit lor, nerespectarea codului vestimentar strict impus femeilor în ţară, potrivit media oficiale, anunţă Agerpres.

RomaniaTV.net
07 mai 2014, 19:47
Iran: Mii de manifestanţi contra relaxării codului vestimentar

Legea islamică în vigoare în ţară de la revoluţia din 1979 obligă femeile să poarte haine largi şi un hijab, un văl ce acoperă capul şi părul, aminteşte AFP.

‘Aproximativ 4.000 de manifestanţi au cerut autorităţilor să se gândească la situaţia hijab-ului şi la castitate în societate’, a declarat agenţia oficială IRNA despre manifestaţia ce a avut loc în faţa Ministerului de Interne.

Bărbaţi şi femei au fost prezenţi printre protestatari, potrivit fotografiilor difuzate de mass-media.

‘Păstrarea castităţii publice, respectarea hijab-ului islamic şi securităţii morale sunt probleme critice ce nu trebuie uitate sub pretextul sancţiunilor economice sau schimbării guvernului… Există oameni care se dezinteresează complet de hijab-ul islamic’, au denunţat manifestanţii într-un comunicat.

Agenţia Fars a declarat că manifestaţia s-a încheiat la scurt timp după ce şeful poliţiei din Teheran Hossein Sajedinia şi-a făcut apariţia şi a cerut terminarea adunării.

Guvernatorul provinciei Teheran Hossein Hashemi a declarat că manifestaţia a fost ilegală deoarece nu a fost autorizată de Ministerul de Interne.

Forţele de poliţie iraniene includ o unitate de ‘moralitate’ însărcinată să verifice dacă femeile pe stradă respectă regulile vestimentare. Arestarea şi detenţia provizorie sunt lucruri comune, aminteşte AFP.

Preşedintele Hassan Rohani, un moderat ales în iunie 2013, a cerut în octombrie poliţiei să fie tolerantă faţă de hijab.

Rohani, susţinut de reformatori, moderaţi şi unii conservatori, a făcut campanie înainte de alegerea sa pentru mai multă libertate culturală şi socială în Republica islamică.