Iranienii au doborât un avion american de spionaj, în estul ţării

Postul de televiziune Al Alam susţine că este vorba de un avion de recunoaştere, fără pilot. Anterior, tot duminică, ministerul de externe de la Teheran anunţase că preţul petrolului va depăşi 250 de dolari pe baril dacă vor fi impuse sancţiuni Iranului.

RomaniaTV.net
04 dec. 2011, 15:23
Iranienii au doborât un avion american de spionaj, în estul ţării

Forţele iraniene au doborât duminică un avion american fără pilot, ce a intrat neautorizat în partea de est a ţării. Anunţul a fost făcut de postul de televiziune arab Al Alam, care a citat o sursp militară anonimă, precizând că este vorba de o dronă RQ-170. „Drona a suferit pagube minime şi a fost confiscată”, se arată în ştire.

Potrivit Daily Mail, RQ-170 Sentinel este un avion fără pilot, folosit pentru recunoastere, şi nu este conceput pentru a transporta arme. Informaţia vine pe fondul înrăutăţirii relaţiilor dintre Occident şi Iran, pe tema programului nuclear al acestei ţări, după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a emis un raport din care rezultă că Iran lucrează la proiectarea unei bombe atomice. Iranul a insistat ambiţiile sale nucleare sunt paşnice, dar Statele Unite şi Uniunea Europeană au căzut de acord să instituie sancţiuni mai drastice.

Răspunsul iranian nu a întârziat să apară, iar purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, a avertizat că orice sancţiune ar bloca exporturile de petrol iraniene, iar preţul s-ar putea dubla. „Imediat ce sancţiunile s-ar aplica, preţul petrolului ar putea urca la peste 250 dolari pe baril„, a spus acesta.