Iranul a cerut Interpol să emită mandat de arestare internaţional pe numele preşedintelui american Donald Trump

Autorităţile de la Teheran au cerut Interpol să emită un mandat de arestare internaţional pe numele preşedintelui american Donald Trump, pe care îl acuză de uciderea generalului iranian Qassem Soleimani.

05 ian. 2021, 18:15
Iranul a cerut Interpol să emită mandat de arestare internaţional pe numele preşedintelui american Donald Trump
Iranul a cerut Interpol să emită mandat de arestare internaţional pe numele preşedintelui american Donald Trump

Iranul a cerut Interpol să emită mandat de arestare internaţional pe numele preşedintelui american Donald Trump în legătură cu uciderea generalului iranian Qassem Soleimani.

„În acest sens, am depus o ”notificare roşie” la Interpol împotriva a 48 de persoane, inclusiv Trump, comandanţi americani şi reprezentanţi ai Pentagonului, precum şi trupele americane în regiune”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt judiciar Gholam Hossein Ismaili, citat de Agerpres.

Interpol, organizaţie fondată în 1923, coordonează operaţiuni de poliţie pentru cele 194 de state membre ale sale. O ţară poate folosi „notificarea roşie” pentru a solicita altor ţări să găsească şi să aresteze o persoană.

Pentagonul a anunţat la data de 3 ianuarie 2020, uciderea puternicului general iranian Qassem Soleimani, însărcinat cu afacerile irakiene în cadrul armatei ideologice iraniene. Qassem Soleimani a murit în timpul unui atac cu rachetă lângă aeroportul din Bagdad, comandat de Donald Trump.

Abu Mehdi al-Mouhandis, numărul doi al coaliţiei Hashd al-Shaabi, a fost ucis şi el în timpul bombardării convoiului pe aeroport.

Soleimani era comandantul Forţei Quds, parte a unei unităţi de elită a forţelor armate iraniene. El a coordonat activităţile miliţiilor loiale Iranului în Irak şi în alte ţări.

Citeşte şi: Funeraliile generalului Qassem Soleimani s-au transformat într-o tragedie de proporţii. Peste 32 de morţi şi zeci de răniţi VIDEO

Preşedintele Hassan Rouhani l-a numit pe Qassem Soleimani erou naţional şi a anunţat că va răzbuna crima „la momentul potrivit” şi va acţiona în justiţie împotriva lui Trump şi a Pentagonului.

 

Donald Trump a povestit cum a asistat la uciderea lui Qassem Soleimani

Donald Trump a povestit la un eveniment al republicanilor de strângere de fonduri, despre atacul cu dronă care a dus la moartea generalului Iranian Qassem Soleimani, potrivit unei înregistrări care a fost obţinută de CNN.

„Sunt împreună, sir”, a spus Trump că i-au raportat oficialii din armată. „Au două minute şi 11 secunde. Fără emoţii. Două minute şi 11 secunde de viaţă, sir. Sunt în maşină, sunt într-un vehicul blindat. Sir, au aproximativ un minut de viaţă. 30 de secunde. Zece, 9, 8…”, „Apoi, brusc, bum„, a mai spus Donald Trump. „Au murit, sir. Am încheiat„. „Am spus, unde este tipul ăsta?”, a continuat Trump. „A fost ultima dată când l-am auzit”.

Aceasta a fost cea mai detaliată relatare a lui Donald Trump despre atacul cu dronă. CNN a precizat că în înregistrarea audio Trump nu a spus că Soleimani reprezenta un pericol iminent. Trump a spus că Soleimani „spune lucruri urâte” despre SUA înainte de atac, ceea ce a dus la decizia sa de autorizare a atacului. „Cât mai trebuie să ascultăm din acest rahat? Cât o să mai ascultăm„, a întrebat Trump în înregistrare.