Iranul confirmă că a primit BATERII de RACHETE antiaeriene de la Rusia

Rusia a trimis o primă tranșă a sistemului său de rachete de apărare aeriană S-300 către Iran, a confirmat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Hossein Jaber Ansari, citat de agenția de presă Tasnim, potrivit Reuters.

11 apr. 2016, 15:05
Iranul confirmă că a primit BATERII de RACHETE antiaeriene de la Rusia

Iranul a confirmat, luni, că a primit primele baterii de rachete antiaeriene rusești S-300. ‘Noi am anunțat deja că, în pofida unor schimbări în termenul de livrare, tranzacția este în curs de desfășurare și (…) prima parte a echipamentului a sosit deja în Iran, iar furnizarea altor tranșe va continua’, a declarat acesta pentru agenția de presă Mehr, citată de Interfax, informează Agerpres.

De asemenea, el a spus că livrarea a fost făcută prin Marea Caspică.

O sursă din structurile legate de exportul rusesc de armament a confirmat pentru Interfax transferul, dar fără să precizeze numărul de sisteme livrate. Contractul privind livrarea de S-300 cu Iranul va fi onorat integral până la sfârșitul acestui an, a mai spus același responsabil rus.

Citeşte şi Coreea de Nord a testat un nou sistem antiaerian

Rusia anulase în 2010, la presiunea Occidentului, contractul încheiat în 2007 cu Iranul privind livrarea de sisteme S-300, printre cele mai avansate din domeniu la ora actuală. Dar președintele Vladimir Putin a ridicat această interdicție printr-un decret semnat în aprilie 2015, după convenirea unei înțelegeri, înainte de acordul-cadru, între Iran și marile puteri cu privire la dosarul nuclear iranian.

Israelul s-a opus cu fermitate furnizării acestor sisteme antiaeriene rusești către Iran, țară ce nu recunoaște statul israelian.