Iranul este ostil oricărei intervenţii militare străine în IRAK

Iranul se opune 'oricărei intervenţii militare străine în Irak', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, Marzieh Afkham, citat duminică de agenţia Isna, a doua zi după anunţul SUA privind trimiterea unui portavion american în Golf.

RomaniaTV.net
15 iun. 2014, 07:29
Iranul este ostil oricărei intervenţii militare străine în IRAK

Iranul este ostil oricărei intervenţii militare străine în Irak, afirmă surse diplomatice.  ‘Irakul are capacitatea şi pregătirea necesară pentru a lupta împotriva terorismului şi extremismului. Orice acţiune care ar complica situaţia în Irak nu este în interesul acestei ţări şi al regiunii’, a declarat Afkham, exprimându-şi încrederea în faptul că ‘poporul şi guvernul irakian (…) vor putea neutraliza acest complot’, potrivit Agerpres.

Forţele irakiene au început o contraofensivă împotriva jihadiştilor la nord de Bagdad şi au întărit apărarea capitalei irakiene de care insurgenţii se află la mică distanţă, după ce au ocupat oraşele Mosul şi Tikrit (nord), precum şi regiuni din provinciile Diyala (est) şi Kirkuk (nord), relatează AFP.

Citeşte şi Obama are în vedere TOATE OPŢIUNILE privind situaţia din Irak

Teheranul s-a declarat gata să ajute Bagdadul în lupta împotriva ofensivei jihadiste în curs, fără a interveni însă la sol, autorităţile iraniene dezminţind informaţiile din presă legate de prezenţa unor trupe iraniene în Irak.

Sâmbătă, preşedintele Hassan Rohani nu a exclus însă o cooperare cu SUA împotriva jihadiştilor.

În faţa situaţiei din Irak, SUA au trimis în Golful Persic portavionul USS George H.W. Bush pentru ‘a dispune de mai multă flexibilitate dacă se va impune declanşarea unei operaţiuni militare în scopul protejării cetăţenilor americani sau a intereselor noastre în Irak’, după cum a precizat Pentagonul.