Iranul îşi fabrică propriul său SCUT ANTIRACHETĂ

Iranul intenționează ca la începutul anului 2017 să desfășoare propriul sistem de apărare antirachetă pe baza rachetelor de concepție proprie Bavar 373, similare sistemelor ruse S-300, a declarat duminică generalul de brigadă iranian Farzad Ismaili, comandantul bazei antiaeriene Khatam al-Anbiya.

RomaniaTV.net
19 oct. 2015, 08:24
Iranul îşi fabrică propriul său SCUT ANTIRACHETĂ

‘Intenționăm să testăm sistemul Bavar 373 până la sfârșitul acestui an (conform calendarul iranian, anul în curs se termină la 19 martie 2016)’, a declarat generalul Farzad Ismaili, adăugând că ‘speră ca sistemul Bavar 373 să poată fi desfășurat către martie 2017’.

Acest tip de sistem de apărare antiaeriană și antirachetă a fost demonstrat deja în public în timpul paradei militare din aprilie la Teheran, potrivit Agerpres.

Potrivit unor surse militare iraniene, sistemul Bavar 373 reprezintă de fapt versiunea autohtonă a sistemului rusesc S-300 (SA-10 Grumble, în codificarea NATO) — un sistem de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune, destinat interceptării rachetelor de croazieră și balistice, care dispune în același timp de o mare mobilitate și are nevoie de foarte puțin timp pentru pregătirea lansării unei rachete.

Citeşte şi Mircea Duşa răspunde Rusiei: „Scutul antirachetă este defensiv”

Mass-media de la Teheran, citate de Interfax, relevă că Iranul și-a dezvoltat acest sistem de rachete derivat din sistemul rus S-300, după ce Moscova a refuzat să livreze părții iraniene respectivul armament pe fondul sancțiunilor ONU din cauza programului nuclear al Iranului. La începutul lunii octombrie, Rusia a ridicat interdicția la livrările de sisteme S-300 către Teheran, ca urmare a acordului dintre Iran și marile puteri cu privire la programul său nuclear.