Iranul nu are niciun fel de linii roşii când este vorba de apărarea sa, avertizează ministrul de externe. SUA trimit un sitem antirachetă în Israel

Ministrul israelian al apărării Yoav Gallant a declarat că Israelul va lovi Iranul într-un mod care va fi „letal, precis şi surprinzător”.
Filip Stan
13 oct. 2024, 19:50
Iranul nu are niciun fel de linii roşii când este vorba de apărarea sa, avertizează ministrul de externe. SUA trimit un sitem antirachetă în Israel

Iranul şi Israelul continuă declaraţiile belicoase, ameninţând cu un război total. Iranul a lansat peste 180 de rachete balistice asupra Israelului la 1 octombrie, pe fondul escaladării luptelor dintre Israel şi Hezbollah, mişcarea din Liban care se bucură de protecţie iraniană. Multe rachete au fost interceptate în zbor, dar unele au penetrat sistemele de apărare antirachetă, deşi singura victimă a fost un palestinian ucis de resturile care au căzut în Cisiordania.

În timp ce Orientul Mijlociu se pregătea, duminică, pentru răspunsul Israelului la atacul cu rachete din partea Iranului, care a avut loc în urmă cu două săptămâni, Teheranul a avertizat, prin vocea ministrului său de externe, că nu are „nicio linie roşie” atunci când este vorba de apărarea sa, sugerând că ar urma o ripostă, relatează Reuters.

Comentariile ministrului de externe Abbas Araqchi au părut menite să risipească sugestiile că Iranul ar suporta un atac israelian fără un răspuns suplimentar, aşa cum a făcut Teheranul la începutul acestui an, când Israelul a lovit ultima dată Iranul după o salvă de rachete şi drone iraniene.

„Deşi am depus eforturi uriaşe în ultimele zile pentru a limita un război total în regiunea noastră, spun clar că nu avem linii roşii în apărarea poporului şi intereselor noastre”, a declarat Araqchi într-o postare pe X.

Israel îşi extinde atacurile aeriene asupra Libanului în confruntarea cu Hezbollah. Netanyahu a convocat consiliul de război

Ministrul israelian al apărării Yoav Gallant a declarat că Israelul va lovi Iranul într-un mod care va fi „letal, precis şi surprinzător”.

Orientul Mijlociu rămâne în alertă maximă faţă de o nouă escaladare, după un an de război, în timp ce Israelul luptă împotriva grupărilor susţinute de Iran: Hezbollah în Liban şi Hamas în Gaza.

Oficialii americani cred însă că Israelul şi-a restrâns ţintele în potenţialele sale represalii pentru atacul cu rachete iraniene de la 1 octombrie şi ar urmări să lovească infrastructura militară şi energetică, a relatat sâmbătă NBC. Potrivit inormaţiilor postului american de televiziune, oficialii americani nu au indicii că Israelul va viza instalaţii nucleare sau va proceda la asasinate ţintite în Iran. NBC a citat oficiali americani neidentificaţi şi a adăugat că Israelul nu a luat decizii finale cu privire la cum şi când să acţioneze. Postul a citat, de asemenea, oficiali americani şi israelieni care au declarat că un răspuns ar putea avea loc în timpul sărbătorii evreieşti Yom Kippur. Sărbătoarea s-a încheiat sâmbătă seara fără un atac israelian.

NETANYAHU se concentrează pe bombardarea Libanului

Pe de altă parte, premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut duminică Organizaţiei Naţiunilor Unite să evacueze trupele din forţa sa de menţinere a păcii (FINUL) din zonele de luptă din Liban.

Netanyahu a declarat că armata a cerut în mod repetat ONU să evacueze soldaţii, adăugând că prezenţa lor în zonă îi face ostatici ai Hezbollah.

ezbollah a lansat 320 de proiectile spre Israel în timpul sărbătorii de Yom Kippur VIDEO

O serie de lovituri au lovit poziţii şi personal de menţinere a păcii în ultimele zile, majoritatea fiind atribuite de FINUL forţelor israeliene, ceea ce a atras condamnarea Naţiunilor Unite şi a mai multor alte state. Un total de cinci membri ai forţelor de menţinere a păcii au fost răniţi.

Hezbollah neagă acuzaţia Israelului că tratează forţele de menţinere a păcii ca ostatici şi afirmă că Israelul doreşte ca aceştia să plece pentru a putea să aibă control complet asupra campaniei transfrontaliere.

Sâmbătă, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, într-o convorbire telefonică cu ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, şi-a exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la rapoartele conform cărora forţele israeliene au tras asupra poziţiilor Căştilor albastre şi a îndemnat Israelul să asigure siguranţa acestora şi a militarilor libanezi, a declarat Pentagonul. Armata libaneză nu este parte la conflictul Israelului cu Hezbollah.

Luptele de peste graniţă au izbucnit în urmă cu un an, când Hezbollah a început să lanseze rachete în nordul Israelului, la începutul războiului din Gaza, şi s-au intensificat brusc în ultimele săptămâni, Israelul anunţând o incursiune terestră.

Armata israeliană continuă să opereze în sudul Libanului pentru a dezmembra infrastructura Hezbollah. Armata israeliană a anunţat duminică că unul dintre rezerviştii săi şi un ofiţer au fost grav răniţi în două incidente separate în timpul luptelor din sudul Libanului, alţi soldaţi suferind răni uşoare până la moderate.

De asemenea, armata israeliană a declarat că a capturat un militant Hezbollah în sudul Libanului după ce a descoperit un tunel subteran care ducea la o ascunzătoare în care erau ascunse arme şi provizii pentru utilizare prelungită.

La rândul său, Hezbollah a anunţat duminică un atac cu rachete asupra bazei de transport Tirat HaCarmel din sudul oraşului Haifa.

Operaţiunea extinsă a Israelului a dus la strămutarea a peste 1,2 milioane de persoane, potrivit guvernului libanez, care afirmă că peste 2 100 de persoane au fost ucise şi 10 000 rănite în peste un an de lupte. Bilanţul nu face distincţie între civili şi combatanţi, dar include zeci de femei şi copii.

Luptele din regiune au atras, de asemenea, atacuri din partea altor grupuri militante susţinute de Iran, cum ar fi Houthis din Yemen şi grupuri armate din Irak, stârnind temeri că Statele Unite şi Iranul ar putea fi antrenate într-un conflict la scară largă.

Duminică, Rezistenţa islamică din Irak a declarat că a ţintit cu drone un sit militar de pe Înălţimile Golan ocupate de Israel, în sprijinul palestinienilor şi al Libanului. Aceasta a afirmat că va continua să intensifice atacurile împotriva bastioanelor israeliene.

Războiul din Gaza a început după un atac condus de Hamas, la 7 octombrie 2023, asupra comunităţilor din sudul Israelului, în care au fost ucise 1 200 de persoane şi aproximativ 250 au fost luate ostatice, potrivit bilanţului israelian. Campania militară a Israelului în Gaza, menită să elimine Hamas, a ucis peste 42 000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, şi a devastat enclava.

În Gaza însăşi, Israelul desfăşoară de mai bine de o săptămână o nouă ofensivă pe scară largă în partea de nord a teritoriului.

WSJ: SUA trimit Israelului un sistem antirachetă şi trupe aferente pentru a consolida apărarea împotriva Iranului

Administraţia Biden intenţionează să trimită Israelului un sistem antirachetă avansat împreună cu trupe americane care să îl opereze, încercând să consolideze apărarea aliatului său principal din Orientul Mijlociu, au declarat duminică oficiali americani citaţi de The Wall Street Journal (WSJ).

Trimiterea sistemului Thaad, un interceptor terestru conceput pentru a doborî rachete balistice, ar marca un pas semnificativ în eforturile americane de a proteja direct Israelul împotriva unui atac inamic prin trimiterea şi de soldaţi americani pe teren.

Măsura vine în contextul în care oficialii americani şi israelieni au purtat discuţii cu privire la un atac planificat de ripostă asupra Iranului. Oficialii americani au îndemnat guvernul premierului Benjamin Netanyahu să nu vizeze instalaţiile petroliere şi nucleare ale Iranului.

Dacă Iranul va răspunde ulterior – aşa cum ameninţă – la atacul israelian planificat printr-un nou atac asupra Israelului, ar fi al treilea caz în care Teheranul ar lovi teritoriul israelian în acest an.

Soldaţii americani – puţin sub 100 de militari în total – vor însoţi sistemul, ceea ce reprezintă o desfăşurare rară a SUA în Israel. Cât de repede poate muta Pentagonul sistemul în Israel nu a fost imediat clar. Casa Albă nu a făcut deocamdată niciun comentariu.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african