Iranul nu doreşte să renegocieze un nou acord nuclear, cu Donald Trump, dacă preşedintele american îl va denunţa pe cel din 2015

Iranul refuză să negocieze acordul nuclear din 2015 şi va acţiona cu ”hotărâre” dacă Donald Trump, pe care l-a catalogat drept un ”paria”, îl va denunţa, a avertizat miercuri preşedintele Iranian Hassan Rohani în faţa membrilor Adunării Generale a ONU, la o zi după virulentul discurs al preşedintelui american.

RomaniaTV.net
21 sept. 2017, 12:13
Iranul nu doreşte să renegocieze un nou acord nuclear, cu Donald Trump, dacă preşedintele american îl va denunţa pe cel din 2015

”Noi nu am înşelat pe nimeni” în aplicarea acordului, însă Teheranul ”va reacţiona cu hotărâre” faţă de orice încălcare a textului, a adăugat Rohani. În contextul în care Statele Unite ameninţă tot mai insistent cu denunţarea acordului, el a apreciat că ”ar fi păcat” ca documentul ”să fie distrus de noi paria în politica internaţională”.

Preşedintele american a atacat marţi Iranul, pe care l-a catalogat drept un ”stat paria” şi o ”dictatură coruptă”, la aceeaşi tribună a Adunării Generale a ONU. Miercuri, preşedintele iranian a îndemnat la ”moderaţie” şi ”democraţie”.

Acest conflict se află în centrul unei reuniuni, prevăzute ulterior la ONU, a ţărilor semnatare ale textului istoric, în care secretarul de Stat american Rex Tillerson îl întâlneşte prima oară pe omologul său iranian Mohammad Javad Zarif de la învestirea administraţiei americane, în ianuarie.

În centrul crizei se află acordul semnat de către Teheran cu marile puteri – între care şi Statele Unite -, pe care Trump promite să-l supună unor suplicii.

Preşedintele american urmează să ”certifice” până la jumătatea lui octombrie că Teheranul îşi respectă angajamentele, menite să garanteze natura exclusiv paşnică a programului iranian nuclear. O ”necertificare” ar deschide calea unei reimpuneri a sancţiunilor deja ridicate, o acţiune politică ce poate conduce, la Teheran, la declanşarea unui război

O asemenea decizie ar echivala, potrivit unor diplomaţi europeni, cu ”o moarte politică” a acestui pact, construit pe ridicarea treptată a sancţiunilor, în schimbul angajamentului Republicii islamice de a nu se dota cu arma atomică. Eventualitatea unei denunţări îi îngrijorează pe ceilalţi semnatari – Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania.