Iranul nu va ceda presiunilor SUA nici în cazul în care va fi bombardat

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a declarat joi că ţara sa nu va ceda în faţa presiunilor Statelor Unite şi nici nu va renunţa la planurile sale nici măcar dacă va fi bombardată, informează Reuters.

RomaniaTV.net
23 mai 2019, 20:31
Iranul nu va ceda presiunilor SUA nici în cazul în care va fi bombardat

Declaraţiile lui Rouhani vin în contextul unei relaţii din ce în ce mai tensionate între Washington şi Teheran. Recent, Statele Unite şi-au sporit prezenţa militară în Orientul Mijlociu ca răspuns la „ameninţările iraniene” la adresa trupelor americane din regiune.

 Mai mult, Secretarul interimar al Apărării din SUA, Patrick Shanahan, a confirmat joi că Pentagonul analizează posibilitatea suplimentării efectivelor militare în Orientul Mijlociu. „Ne gândim în felul următor: sunt lucruri pe care le putem face pentru a îmbunătăţi securitatea forţelor americane în Orientul Mijlociu? Soluţia ar putea implica trimiterea de trupe suplimentare”, a declarat acesta.

Secretarul de Stat Mike Pompeo a declarat că preşedintele Donald Trump evaluează „zilnic” capacităţile militare din Orientul Mijlociu. „Evaluăm riscurile, asigurându-ne că avem forţele adecvate”, a declarat Mike Pompeo la postul Fox News.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene.

Consiliul Suprem de Apărare Naţională din Iran a reiterat joi că „nu vor exista negocieri” cu Statele Unite. „Nu vor fi deloc negocieri cu America”, a declarat generalul iranian Yadollah Javani. La rândul său, un cleric islamic radical din Iran, ayatollahul Yousef Tabatabai-Nejad, a avertizat că portavionul trimis de SUA în Golful Persic poate fi „distrus cu o singură rachetă”.