Iranul relansează activitatea de îmbogăţire a uraniului

Iranul şi-a redus marţi angajamentele internaţionale în domeniul nuclear, anunţând reluarea, într-o uzină subterană, a activităţilor de îmbogăţire uraniului suspendate până acum, relatează AFP.

05 nov. 2019, 20:49
Iranul relansează activitatea de îmbogăţire a uraniului

Această măsură, dezvăluită de către preşedintele Hassan Rohani, intervine la o zi după expirarea unui ultimatum dat de Teheran partenerilor săi din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian să-l ajute să ocolească consecinţele retragerii Statelor Unite din acest pact în 2018. Aceasta corespunde celei de a patra faze a planului reducerii angajamentelor iraniene în domeniul nuclear, lansat în mai ca o ripostă faţă de retragerea unilaterală americană.

Prin această politică, Teheranul intenţionează să exercite presiuni asupra partenerilor săi care fac în continuare parte din acord – Franţa, China, Regatul Unit, Rusia, Statele Unite şi Germania -, pentru ca acestea să îl ajute să ocolească sancţiunile reimpuse de Washington în urma ieşirii din pact şi care-i asfixiază economia, informează news.ro.

UE consideră că fiecare reducere suplimentară a angajamentelor iraniene face ”mai dificilă” salvarea acordului, validat printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU.

Citeşte şi SUA şi şase state din Golful Persic impun sancţiuni pentru 25 de companii, bănci şi persoane. Au legătură cu Iranul

Potrivit lui Rohani, Iranul îşi va relua activităţile de îmbogăţire a uraniului în uzina sa subterană de la Fordo, situată la aproximativ 160 de kilometri sud de Teheran, pe care le-a suspendat în virtutea Acordului de la Viena. Potrivit acestui text, Iranul dispune la Fordo de 1.044 de centrifuge din prima generaţie, IR-1, care se învârtesc în gol sau sunt oprite.

”Începând de mâine (miercuri), vom începe să injectăm gaz (hexaflorură de uraniu) la Fordo”, a anunţat el, referindu-se la procedeul folosit în vederea producerii uraniului îmbogăţit în izotop 235 cu ajutorul acestor maşini. Rohani a precizat că orice activităţi nucleare ale Iranului rămân sub controlul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA),. Republica islamică este supusă celui mai strict regim de inspecţie pus vreodată la punct de acest organ ONU, potrivit news.ro.

La Viena, Teheranul a acceptat să-şi reducă în mod drastic activităţile nucleare – cu scopul de a le garanta caracterul exclusiv civil – în schimbul ridicării unei părţi a sancţiunilor internaţionale. Reimpunerea sancţiunilor americane privează Iranul de beneficiile pe care spera să le obţină de pe urma acordului şi a aruncat economia iraniană într-o recesiune gravă.

Rohani a dat asigurări că măsurile luate de ţara sa sunt ”reversibile” şi că Teheranul rămâne pregătit să revină la aplicarea completăa angajamentelor pe care şi le-a asumat imediat ce celalte părţi şi le respectă pe ale lor, luând măsuri concrete care să-i satisfacă cerinţele, potrivit news.ro.

Iranul cere mai ales să poată să-şi exporte petrolul şi ca sistemul său financiar să poată ieşi din izolare la care-l supun sancţiunile americane. Până acum, europenii, China şi Rusia s-au dovedit incapabili să ajute Teheranul să ocolească aceste sancţiuni.