Iranul se pregăteşte de război. Consilierul ayatollahului a dezvăluit strategia răzbunării

Hossein Dehghan, consilier militar al ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem iranian, a declarat că riposta Teheranului la uciderea de către SUA a generalului iranian Qasem Soleimani va fi una militară și va viza obiective militare.

RomaniaTV.net
05 ian. 2020, 13:26
Iranul se pregăteşte de război. Consilierul ayatollahului a dezvăluit strategia răzbunării

„În mod sigur, răspunsul sigur va fi militar și împotriva unor obiective militare”, a declarat Dehghan într-un interviu în exclusivitate pentru CNN.

Fost ministru al apărării, Dehghan, care este principalul consilier militar al ayatollahului Ali Khamenei, a mai afirmat că „America a fost cea care a început războiul”.

„Prin urmare, ar trebui să accepte reacțiile adecvate la acțiunile lor. Singurul lucru care poate pune capăt acestei perioade de război este ca americanii să primească o lovitură egală cu cea efectuată de ei. După aceea, ei nu ar trebui să caute să inițieze un nou ciclu”, a explicat oficialul iranian.

În ceea ce privește amenințările proferate de Donald Trump la adresa Iranului, Dehghan le-a descris drept „ridicole și absurde”.

Trump a afirmat sâmbătă seara pe Twitter că Statele Unite au „în vedere 52 de obiective iraniene” și că unele sunt „foarte importante pentru Iran și cultura iraniană, iar acele ținte, și Iranul însuși, vor fi lovite foarte rapid şi foarte dur”.

Trump „nu cunoaște dreptul internațional. El nu recunoaște nici rezoluțiile ONU. Practic, este un adevărat gangster și parior. Nu este politician, nu are stabilitate mentală”, a adăugat Dehghan.

Pe de alăt parte, Papa Francisc a făcut apel duminică la dialog şi reţinere la două zile după uciderea unui important comandant militar iranian de către Statele Unite, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.ro. 

În timpul rugăciunii Angelus de duminică de la Vatican, Suveranul Pontif nu a menţionat numele Iranului, însă s-a referit la o tensiune groaznică care pluteşte în aer şi care poate resimţită în prezent în multe părţi ale lumii.

„În multe regiuni ale lumii există o atmosferă groaznică de tensiune”, a spus papa Francisc, făcând referire la criza dintre Statele Unite şi Iran.

„Războiul nu aduce decât moarte şi distrugere. Invit toate părţile să păstreze aprinsă flacăra dialogului şi a autocontrolului şi să prevină ostilităţile”, a adăugat el.

Generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Qods, secţiune a Gardienilor Revoluţiei iranieni însărcinată cu operaţiuni externe ale Iranului şi arhitect al strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, a fost ucis vineri printr-o lovitură aeriană americană în apropierea aeroportului internaţional din Bagdad, declanşând tensiuni puternice în Orientul Mijlociu.


loading...