Iranul suspendă limitarea rezervelor de apă grea şi uraniu şi reia construirea reactorului de la Arak

Iranul îşi suspendă limitarea rezervelor de apă grea şi uraniu, angajamente pe care şi le-a asumat în 2015, dă un ultimatum de 60 de zile şi ameninţă cu nerespectarea nivelului îmbogăţirii uraniului şi reluarea construirii reactorului de la Arak.

RomaniaTV.net
08 mai 2019, 17:28
Iranul suspendă limitarea rezervelor de apă grea şi uraniu şi reia construirea reactorului de la Arak

Iranul a anunţat miercuri că încetează să mai aplice ”unele” dintre ”angajamentele” pe care şi le-a asumat în cadrul acordului internaţional cu privire la programul nuclear din 2015, ca răspuns la denunţarea unilaterală a acestui pact de către Washington în urmă cu exact un an, relatează AFP.

 Teheranul a ameninţat că renunţă şi la alte angajamente, dacă statele rămase în Acordul de la Viena nu găsesc o soluţie – în termen 60 de zile -, pentru a relaxa consecinţele durelor sancţiuni americane impuse Republicii islamice în sectoarele petrolier şi bancar.

Aceste anunţuri intervin într-o atmosferă de tensiuni exacerbate între Iran şi Statele Unite, care au anunţat marţi că trimit bombardiere de tip B-52 la Golful Persic. Washingtonul a făcut din Teheran inamicul său numărul unu în Orientul Mijlociu şi îl acuză că pregăteşte ”atacuri iminente” contra forţelor americane.

Începând de miercuri, Iranul încetează să-şi mai limiteze rezervele de apă grea şi de uraniu îmbogăţit, revenind asupra unor angajamente pe care şi le-a asumat în cadrul Acordului încheiat la Viena în iulie 2015 şi care-i limitează în mod drastic programul nuclear, a anunţat Consiliul Suprem al Securităţii Naţionale iraniene (CSSN). Hotărârea iraniană a fost notificată în mod oficial ambasadorilor la Teheran ale ţărilor care sunt în continuare părţi ale pactului – China, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Rusia.

Validat de o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, Acordul de la Viena a permis ridicarea unei părţi a sancţiunilor internaţionale impuse Iranului. În schimb, Teheranul a acceptat să-şi limiteze în mod drastic programul nuclear şi s-a angajat să nu mai caute vreodată să se doteze cu arma atomică. Însă, apreciind că acordul nu oferă garanţii suficiente, preşedintele american Donald Trump a retras Statele Unite din el, la 8 mai 2018, şi a restabilit sanţiunile americane ridicate. Aceste sancţiuni afectează dur economia iraniană şi fac practic imposibilă orice relaţie comercială între Iran şi alte ţări.

Teheranul şi-a limitat, astfel, până în prezent, stocurile de apă grea la 130 de tone maximum, iar rezervele sale de uraniu îmbogăţit (UF6) la 300 de kilograme şi a renunţat să îmbogăţească uraniu la un nivel mai mare de 3,67%.