Iranul va reproduce avionul american fără pilot capturat

Iranul va reproduce avionul american fără pilot de tip RQ-170 pe care susţine că l-a capturat săptămâna trecută, cu scopul de a-şi echipa armata cu acest model, a declarat un parlamentar citat luni de televiziunea de stat.

RomaniaTV.net
12 dec. 2011, 14:45
Iranul va reproduce avionul american fără pilot capturat

„Suntem pe cale să încheiem decriptarea codurilor” avionului fără pilot „invizibil” şi destinat unor misiuni de supraveghere, iar „următoarea etapă va fi reproducerea avionului”, a declarat Parviz Sorouri, preşedintele subcomisiei parlamentare pentru Securitate Naţională, relatează Mediafax.

„Într-un viitor apropiat, vom fi capabili să îl producem în serie”, a continuat parlamentarul, adăugând că versiunea iraniană a avionului fără pilot va fi „superioară” celei americane.

Parviz Sorouri a apreciat că Iranul va „obţine informaţii importante referitoare la tehnicile de spionaj americane, după ce va sparge codurile”.

„Nu pot să spun când se va întâmpla acest lucru, dar suntem pe calea cea bună”, a apreciat el. Teheranul a anunţat că unităţi din domeniul apărării informatice au preluat, la 4 decembrie, controlul asupra unui avion de tip RQ-170 Sentinel care a pătruns pe teritoriul iranian dinspre Afganistan, pe care l-au condus să aterizeze, fără pagube majore, la 250 de kilometri de la frontieră, în regiunea deşertică Tabas (nord-est). Televiziunea iraniană a difuzat joi imagini prezentate ca înfăţişând acest avion sofisticat şi ultrasecret. Potrivit presei americane, în momentul în care s-a produs incidentul acest avion s-ar fi aflat într-o misiune de supraveghere a instalaţiilor nucleare iraniene, în contul serviciilor americane de informaţii din cadrul CIA.

Iranul a anunţat în 2010 că lucrează la programul unui avion fără pilot „invizibil” destinat supravegherii. Washingtonul şi-a exprimat îngrijorarea, în mai multe rânduri, cu privire la dezvoltarea unor avioane iraniene fără pilot şi la impactul pe care l-ar putea avea asupra securităţii forţelor americane din regiune. Însă unii oficiali americani şi-au exprimat îndoiala cu privire la capacitatea Iranului de a exploata tehnologic „captura”, în timp ce unii experţi au insistat asupra riscului potenţial.

„Tehnologiile americane sunt remarcabil de avansate şi nu este sigur că iranienii dispun de expertiza necesară” pentru a obţine secretele avionului fără pilot, a declarat săptămâna trecută, pentru AFP, un oficial, sub acoperirea anonimatului.