Iranul vrea să negocieze cu SUA, cu o singură condiţie

Iranul se declară pregătit să negocieze cu SUA, dacă Washingtonul ridică sancţiunle impuse Teheranului, anunţă Rohani, după ce Zarif confirmă că a refuzat o invitaţie de a-l întâlni pe Trump.

06 aug. 2019, 10:32
Iranul vrea să negocieze cu SUA, cu o singură condiţie

Iranul este pregătit să negocieze cu Statele Unite, dacă acestea din urmă îşi ridică sancţiunile impuse Teheranului, a anunţat marţi preşedintele iranian Hassan Rohani, al cărui şef al diplomaţiei anunţa cu o zi înainte că a refuzat o invitaţie de a-l întâlni pe Donald Trump, relatează AFP.

”Republica islamică a Iranului este în favoarea unor negocieri, iar dacă Statele Unite vor cu adevărat să discute, înainte de orice altceva ele trebuie să ridice toate sancţiunile”, a declarat Hassan Rohani la televiziune, fără să precizeze cu privire la ce anume ar fi aceste negocieri, informează news.ro.

După ce s-a retras, în mai 2018, din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, Washingtonul a reimpus o serie de sancţiuni economice dure Teheranului, pe care-l acuză că destabilizează regiunea Orientului Mijlociu. De atunci, tensiunile au continuat să crească între cele două ţări inamice.

Iranul s-a retras la începutul lui iulie din anumite angajamente pe care şi le-a asumat în cadrul acordului şi ameninţă să-şi continue dezangajarea treptată din pact, dacă celelalte părţi – Regatul Unit, Germania, Franţa, China şi Rusia – nu-l ajută să ocolească sancţiunile americane, care îi asfixiază economia.

Citeşte şi Un avion iranian s-a prăbuşit în apropiere de Golful Persic

Marţi, preşedintele iranian a declarat că Teheranul este dispus să discute, indiferent dacă Statele Unite sunt sau nu parte la acord. ”Fie că vor, fie că nu vor să intre în JCPoA (sigla care desemnează acordul), este decizia lor”, a declarat Rohani. ”Dacă vor discuţii, ei trebuie să pregătească drumul. Calea care conduce la ele trece prin căinţă. Nu există alte căi”, a subliniat Rohani, apreciind că ”pacea cu Iranul este mama tuturor păcilor”, iar ”războiul cu Iranul este mama tuturor războaielor”, potrivit news.ro.

Zarif a confirmat luni informaţii potrivit cărora a refuzat o invitaţie să-l întâlnească pe preşedintele Trump, în pofida ameninţărilor cu impunerea unor sancţiuni care-l vizează. Revista americană The New Yorker a dezvăluit, cu două zile mai înainte, că senatorul american Rand Paul a jucat, cu binecuvântarea lui Trump, rolul de intermediar pe lângă Zarif, pentru a-l invita la Casa Albă.

Din mai, presiunea a crescut şi mai mult între Washington şi Teheran, în urma unor sabotaje şi atacuri vizând nave la Golful Persic – imputate de Statele Unite Iranului, care dezminte – şi distrugerea unei drone americane de spionaj de către Iran. ”Dacă vreţi securitate, dacă militarii voştri vor securitate în regiune, (atunci acceptaţi) securitatea în schimbul securităţii”, a declarat marţi Rohani, potrivit news.ro.

”Pacea în schimbul păcii, petrol în schimbul petrolului”, a continuat preşedintele iranian, în contextul în care exporturile de petrol brut ale ţării sale au scăzut în urma reimpunerii sancţiunilor americane. În acest context, de tensiuni puternice, confiscarea de către Iran a trei petroliere străine la Golful Persic în mai puţin de o lună a exacerbat şi mai mult tensiunile.