Irimescu, despre alerta privind brânza din România: Sper ca Europa să înţeleagă faptul că a fost un accident

Contaminarea brânzei cu Escherichia coli este un accident și trebuie să avem încredere în produsele românești, consideră ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, care a precizat, însă, că nu deține mai multe informații decât cele apărute în presă cu privire la notificarea transmisă de autoritățile italiene privind brânza de oaie din România.

18 mart. 2016, 13:14
Irimescu, despre alerta privind brânza din România: Sper ca Europa să înţeleagă faptul că a fost un accident

„Sper din tot sufletul ca Europa să înțeleagă faptul că acesta a fost un accident. Dacă a fost rămâne de confirmat, să vedem sigur ce s-a întâmplat acolo, dar foarte important este să avem încredere în produsele românești. Știm cu toții că avem produse de o calitate extraordinară. Sunt și situații când nerespectând standardele până la capăt în anumite zone s-au întâmplat mici accidente, dar sperăm să nu se repete și ca autoritățile să reușească să își facă datoria corespunzător și am toată încrederea în acest sens, astfel ca asemenea situații să nu mai apară”, a afirmat Achim Irimescu.

Acesta a mai explicat că, în caz de contaminare, pentru a evita îmbolnăvirea consumatorilor, trebuie chemate la fabrică toate produsele și distruse.

Comisia Europeană a emis o ALERTĂ privind brânză de oaie provenită din România

Ministrul a amintit de scandalul apărut în urmă cu câțiva ani când a fost găsită Escherichia coli în sectorul fructelor și legumelor, iar actualul premier era comisar european. Potrivit acestuia, consumatorii au înțeles atunci iar vânzările au fost afectate numai pe termen scurt.

În Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF) a fost înregistrată o notificare transmisă de autoritățile italiene în data de 16 martie 2016 cu privire la contaminarea cu Escherichia coli (E-coli) producătoare de toxina Shiga a brânzei de oaie din România.

Italia a transmis această notificare după ce un copil de 14 luni a fost internat într-un spital pediatric din orașul Florența, în Italia, într-un caz probabil de sindrom hemolitic-uremic, provocat de bacteria Escherichia coli (E-coli), posibil după ce a consumat brânză provenită din România, de la SC Brădet, conform unui comunicat al autorităților sanitare locale.

Președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Andrei Butaru, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că în 5 martie Brădet a anunțat retragerea voluntară a tuturor produselor fabricate în februarie, iar în 6 martie a furnizat ANSVSA listele de distribuție, ale clienților din România, unde se găseau 20.364 kilograme, toată cantitatea fiind retrasă și distrusă, și din statele membre: Spania: 10.385 kg, Germania 1.410 kg, Belgia 1.108 și Italia 6.517 kg.

Răsturnare de situaţie! Peste 20 de tone de produse lactate de la „Brădet”, RETRASE de pe piaţă

Pe 29 februarie, într-o cantitate de brânză proaspătă de vacă produsă de societatea Lactate Brădet a fost depistată bacteria E-coli, a anunțat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la vremea respectivă.

Pe data de 9 martie, rezultatul final al analizelor efectuate de Institutul Cantacuzino a arătat că tulpinile de E-coli de la copiii cu sindrom hemolitic-uremic internați la spitalul Marie Curie nu sunt identice cu cele găsite în brânza de Brădet și nici cu cele din carnea de pui.

Mai mulți copii din Argeș diagnosticați cu sindrom hemolitic-uremic au fost tratați în ultimele două luni la Spitalul „Marie Curie” din Capitală. Trei copii au murit.


loading...