Irina Jianu, ELIBERATĂ CONDIŢIONAT

Irina Jianu, fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii, va fi eliberată condiţionat, după ce a ispăşit 2 ani şi jumătate dintr-un total de 6 ani de închisoare primiţi în dosarele "Trofeul calităţii" şi "Zambaccian". Decizia a fost luată marţi de judecătorii Tribunalului Bacău şi este definitivă. 

13 ian. 2015, 11:42
Irina Jianu, ELIBERATĂ CONDIŢIONAT

La începutul lunii noiembrie, Judecătoria Bacău a admis cererea de eliberare condiționată din închisoare a Irinei Jianu, fosta șefă a Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) în perioada Guvernului Adrian Năstase.

„Admite propunerea făcută de Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate în ceea ce privește acordarea liberărilor condiționate privind pe condamnatul Jianu Irina Paula, deținut în executarea pedepsei de 6 ani și 9 luni închisoare, aplicată prin s.p. 384/2014 pronunțată de către Tribunalul Bacău. Dispune liberarea condiționată a condamnatului, de sub puterea mandatului de executare a pedepsei nr. 453/2014, emis de către Tribunalul Bacău. Atrage atenția condamnatului asupra consecințelor nerespectării prevederilor art. 61 Cod penal. În temeiul art. 275 al. 3 Cpp cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia”, se arată în sentința magistraților.

Judecătoria Bacău a admis eliberarea condiţionată a Irinei Jianu

Decizia nu era însă definitivă, iar procurorii au făcut contestație. Marţi, judecătorii Tribunalului Bacău au respins însă contestaţia procurorilor, iar Irina Jianu urmază să fie eliberată.

Irina Jianu a fost condamnată la patru ani de detenție în dosarul „Zambaccian”, fiind acuzată de dare de mită și fals și la șase ani în dosarul „Trofeul Calității” pentru abuz în serviciu, spălare de bani, și fals în înscrisuri.

La pedeapsa de șase ani Curtea de Apel Bacău a adăugat, în octombrie 2014, nouă luni de închisoare.

Irina Jianu, condamnată în dosarele Trofeul calităţii şi Zambaccian, a primit un spor de 9 luni de închisoare

Jianu mai este judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul lui Miron Mitrea, în care a primit o condamnare de cinci luni închisoare, dar această sentință nu este definitivă.

Irina Jianu se află încarcerată din iunie 2012 și poate beneficia de eliberare condiționată după executarea unei treimi din pedeapsă, având peste 60 de ani.