Irinel Popescu explică prezenţa a 5 medici în AVIONUL MORŢII

Chirurgul Irinel Popescu, cel care a introdus transplantul de ficat ca metodă terapeutică în România şi a efectuat primul transplant combinat de ficat şi pancreas în ţara noastră, a declarat la România TV de ce se aflau cinci cadre medicale în avionul prăbuşit luni în Munţii Apuseni.

22 ian. 2014, 19:23
Irinel Popescu explică prezenţa a 5 medici în AVIONUL MORŢII

Profesorul Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie şi Transplant Hepatic de la Spitalul Fundeni, a fost prezent miercuri seara în studioul România TV unde a dat detalii despre misiunea medicilor care se aflau în avionul care a aterizat forţat luni după-amiază, în Munţii Apuseni, şi în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. Întrebat cât de important era acest zbor, medicul Irinel Popescu a răspuns: „În România, în momentul de faţă, vorbind de organe, se fac trei tipuri de transplant. Unul este cel cardiac, care are însă un profil mai scăzut.

Din celelalte două care se fac mai frecvent, transplantul renal şi transplantul hepatic, transplantul renal nu este un procedeu „life saving”, este un procedeu care doar îmbunătăţeşte calitatea vieţii, pentru că scoate bolnavul de pe dializă.

Transplantul de ficat este un procedeu salvator de viaţă. Gradul de urgenţă depinde de situaţia primitorului. Eu pot să estimez că în circa 10 la sută din cazuri, din zborurile pentru un transplant hepatic, anularea transplantului poate să se termine cu decesul primitorului. În celelalte 90 la sută, cum a fost şi cazul de luni, anularea transplantului nu are consecinţe imediate asupra primitorului, atâta doar că mai întârzie operaţia„.

Radu Zamfir este medicul care urma să coordoneze operaţia de transplant de la Oradea, însă alături de el în aeronavă se mai aflau încă patru persoane cu pregătire medicală în diverse stadii. Profesorul Irinel Popescu a lămurit la România TV prezenţa a cinci cadre medicale în avionul prăbuşit luni.

„Transplantul s-a făcut în mare parte cu această noţiune de voluntariat încă de la începuturile lui, iar asta nu numai în România. Trei dintre medici erau într-un proces de formare. Doctorul Calu, de la Spitalul Elias, e la această perfecţionare de doi ani de zile, în chirurgie hepato-biliară şi transplant hepatic.

Doctorul Pivniceru lucrează la spitalul Sf. Maria, care a primit acreditare pentru a-şi deschide program de transplant hepatic şi începe să înveţe operaţia, ca să o poată face. Colegul Ianceu, de la Oradea, este unul dintre acei oameni admirabili care vrea să înveţe operaţia ca să o poată face la faţa locului. Şi asta ar schimba mult datele problemei, deci n-ar mai fi nevoie să meargă echipa noastră să facă prelevarea la Oradea, ar face-o echipa locală, condusă de el, iar ficatul ar fi transmis tot aerian, în soluţia specială în care stă de obicei.

Studenta era o voluntară entuziastă, cum sunt mulţi dintre noi, care am început încă din studenţie să ne deprindem cu actul şi cu meseria chirurgicală„, a declarat Irinel Popescu la România TV.

Citeşte şi Cine trebuia să fie în locul studentei Aura Ion, în avionul care s-a prăbuşit în Apuseni FOTO

Citeşte şi Mesaj emoţionant pe Facebook din partea lui Dan Negru pentru AURA ION, studenta moartă în Munţii Apuseni

Citeşte şi ACCIDENT AVION: Mărturii INCREDIBILE ale primului om care a ajuns la epavă