Iris Apfel a murit la vârsta de 102 ani. Era considerată un simbol al universului modei din New York

Iris Apfel, un simbol al universului modei din New York, a murit la vârsta de 102 ani. Vestea a fost anunțată pe conturile ei de pe rețelele sociale.

02 mart. 2024, 10:17

Iris Apfel, simbol al modei şi „starletă geriatrică”, subiect de expoziţii şi vedetă pe Instagram, a murit la vârsta de 102 ani, potrivit unui anunț postat pe contul său oficial de Instagram.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)

„Iris Barrel Apfel, 29 august 1921 – 1 martie 2024”, se arată în postarea, însoţită de o fotografie cu ea îmbrăcată într-o rochie lungă cu model auriu şi cu ochelari negri mari. Ea era încă activă pe reţea cu o zi înainte.

Autoproclamata „starletă geriatrică” din Queens semnase recent o colecţie pentru H&M, după multiple colaborări cu Citroën, Magnum, Happy Socks şi MAC, printre altele. Ca o formă de consacrare, ea a inspirat şi o păpuşă Barbie după chipul ei.

Cu 2,9 milioane de urmăritori pe Instagram, centenara a participat în continuare la prezentările marilor designeri şi a defilat cu imensul ei zâmbet carmin în scaunul cu rotile.

Născută în 1921 într-o familie de evrei din Queens la New York, Iris Apfel a studiat istoria artei. Decoratoare de interior, ea a participat la renovările Casei Albe pentru nouă preşedinţi, de la Harry Truman la Bill Clinton.

Timp de zeci de ani, a adunat o colecţie de haine ale celor mai mari creatori de modă din secolul XX, care a umplut două etaje ale apartamentului său din Park Avenue. În 2005, Muzeul Met din New York a dedicat o retrospectivă acestei garderobe. Pentru faimoasele sale bijuterii, ea spunea că se aproviziona de la Tiffany’s, precum şi din bazarurile din Harlem.

Cineva mi-a spus odată: „Nu eşti drăguţă şi nu vei fi niciodată. Dar asta nu contează. Tu ai ceva mult mai important: ai stil”, obişnuia să spună.

În 2016, ea a fost simultan subiectul unei expoziţii la Le Bon Marché, la Paris, imaginea unei noi campanii publicitare a Citroën şi a unui brand australian pret-a-porter, Blue Illusion.

Această fashionistă fusese subiectul, în 2014, al unui documentar regizat de Albert Maysles, „Iris”. În 2015, după 67 de ani împreună, ea şi-a pierdut soţul, Carl, un industriaş textil, care a murit la vârsta de 100 de ani.

Adeptă a siluetelor colorate, Iris Apfel a îndemnat femeile să se desprindă de „uniforma de colanţi negri sau blugi cu un pulover, cizme până la gleznă şi o geacă de piele”.

Mantra ei: „Îndrăzneşte să fii diferită”. Secretul ei: „nu te opri niciodată din muncă. Încercaţi lucruri noi. Nu vă lăsaţi impresionaţi de vârstă şi de numere”.

Iris Apfel a reuşit să „stăpânească arta de a trăi”, a rezumat muzicianul Lenny Kravitz pe Instagram.